Vodstvu RTV »nagrada« za lansko poslovanje

Programska direktorja, generalni direktor Filli in njegovi trije pomočniki so letos prejeli že več kot dve dodatni plači. 

Objavljeno
31. julij 2013 12.59
bsa_seja RTVS
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti je vodstvo Radiotelevizije Slovenija prejelo »nagrado«. Znesek je odobril nekdanji predsednik sveta, zdaj pa minister za šolstvo Jernej Pikalo, poroča današnji Dnevnik.

Generalni direktor Marko Filli, ki je uvrščen v 60. plačni razred, je glede na osnovno plačo v višini 4270 evrov bruto prejel okoli 10.200 evrov bruto, kar znaša okoli 850 evrov dodatka k mesečni plači.

Oba programska direktorja Janez Lombergar in Miha Lampreht, ki spadata v 59. plačni razred (4100 evrov), sta prejela po okoli 9800 evrov, trije Fillijevi pomočniki iz 55. plačnega razreda (3500 evrov) pa po 8400 evrov, poroča Dnevnik.

Vodstvo RTVS je tako letos po potrditvi zaključnega poročila za leto 2012 prejelo že več kot dve dodatni plači oziroma 20 odstotkov dodatka na mesečno plačo.

Zanimivo je to, piše Dnevnik, da so nagrade odobrene kljub temu, da se je poslovno leto za javni zavod začelo v luči napovedi, da bodo zaradi vladnega posega v financiranje RTVS najprej na udaru honorarni medijski ustvarjalci in nekatere oddaje. Ne gre zanemariti tudi podatkov iz poročila za leto 2012, da so bili prihodki od oglaševanja manjši od načrtovanih. Javni zavod je sicer lani ustvaril presežek prihodkov nad odhodki v višini 60.000 evrov.

Nenavadni je tudi to, da si je dodatek k plači prislužil tudi Lombergar, ki mu programski svet očita nepreglednost pri sklepanju pogodb s koproducenti in porabi razvojnih sredstev, zaradi česar mora Filli tudi sprejeti ukrepe do septembra.

Nad informacijo o omenjenih izplačilih so v aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenije začudeni in ogorčeni. Nič manj ostri niso niti v aktivu novinarjev Radia Slovenija, še poroča Dnevnik.

Začudeni in ogorčeni so tudi v Izvršnem odboru Sindikata novinarjev Radia Slovenija».Tudi če obstoječa zakonodaja in interni akti dovoljujejo izplačilo takšnih nagrad, pa takšno izplačilo v zdajšnjih razmerah ocenjujemo kot nemoralno in nepošteno do zaposlenih v zavodu, ki smo zaradi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju že dlje časa brez stimulacij,« so med drugim zapisali v izjavi za medije.

Opozorili so tudi, da vodstvo v zadnjem času domnevno zaradi pomanjkanja denarja prekinja sodelovanje s honorarnimi sodelavci in napoveduje ukinjanje nekaterih oddaj in s tem siromašijo program.

IO SNRS ocenjuje, »da bi bilo etično, da vodstvo RTV Slovenija sredstva, ki si jih je razdelilo kot nagrade za lansko poslovanje, nameni za ohranitev pogodb z zunanjimi sodelavci, s katerimi je prekinilo sodelovanje oziroma ga namerava prekiniti zaradi varčevanja. «