Vogrin želi odkupiti tri četrtine Lentherma

Delavci stavkajo že četrti dan, lastnika se dogovarjata o prodaji deležev.

Objavljeno
29. september 2016 12.51
STAVKA V LENTHERMU
Franc Milošič
Franc Milošič

Delavci lenarškega Lentherma, v katerem je vsega skupaj 52 zaposlenih, stavkajo že četrti dan. Doslej jim nobeden od lastnikov še ni povedal, kdaj bodo dobili zaostalo plačo in poplačane prispevke za zadnjo izplačano plačo.

Lastnika Lentherma Damir Jelenko, ki ima 76-odstotni delež podjetja, in Ivan Vogrin s 24-odstotnim lastništvom v podjetju pa se bosta danes dogovorila o možni prodaji Jelenkovega deleža Vogrinu. Ta mu je ponudil 150.000 evrov, za toliko svoj delež ocenjuje tudi Jelenko. Vogrin ponuja odkup »z namenom, da se agonija podjetja konča in se začne delati, kot se je delalo pred najinim sporom«.

Ivan Vogrin kot direktor podjetja že dva meseca ne sme v tovarno, ker so mu to zaposleni preprečili že po julijski skupščini, na kateri so ga nameravali odstraniti z direktorskega položaja, pa jim to ni uspelo. Vogrin je le nekaj dni pred tem vložil zahtevek za prisilno poravnavo podjetja in to naj bi preprečilo vsakršno spremembo v podjetju do zaključka postopka.

Še vedno pa lahko le ugibamo, kakšno je dejansko finančno stanje Lentherma. Večinski lastnik Jelenko je pred časom podjetju prek svojiega drugega podjetja Atea posodil 240.000 evrov, a jih je po Vogrinovih besedah že kmalu odpoklical in vrnil v svoje podjetje. Ker sta sedanja lastnika pred pol leta Lentherm kupila od prejšnjih dveh lastnikov menda za 240 do 250 tisočakov, je Vogrinova ponudba za tričetrtinski delež podjetja, ki zdaj že nekaj dni ne dela, nima pa niti več dovolj materiala za proizvodnjo, realna: »Mislim, da je to dobra pot za rešitev Lentherma. Potem pa bomo z novim strateškim partnerjem začeli z razvojem in rastjo Lentherma.«