Vojaki na meji ne bodo več le stali križem rok

Državni zbor bo danes predvidoma aktiviral člen 37 a zakona o obrambi in vojski dodelil dodatna pooblastila.

Objavljeno
21. februar 2016 18.45
Dejan Karba
Dejan Karba
Ljubljana – Predvidoma danes bodo poslanci odločali, ali naj država Slovenski vojski podeli posebna pooblastila za delo z migranti. Aktivacijo člena zakona o obrambi, ki pravzaprav v ničemer dodatno ne afirmira položaja vojske na meji pri delu z migranti, saj bodo vojaki še vedno lahko naloge opravljali le skupaj s policisti, je minuli petek že podprla večina poslancev parlamentarnega odbora za obrambo.

Vojaki so policistom že ponujali moralno pomoč v največjem migrantskem valu, ko je oktobra 2015 državo vsak dan prečkalo tudi več kot 12.600 beguncev. Januarja 2016 je skozi Slovenijo potovalo le še 1986 beguncev, toda svet za nacionalno varnost je prejšnji teden kljub temu dal soglasje za aktiviranje člena 37 a zakona o obrambi, ki vojakom odslej omogoča aktivno sodelovanje. Toda o prav vsakem ukrepu bodo vojaki še vedno morali obvestiti policijo.

Viri iz generalštaba Slovenske vojske opozarjajo, da aktiviranje člena 37 a zakona o obrambi v praksi pomeni zgolj to, da se bodo odslej lahko vojaki z migranti na meji tudi »pogovarjali«, da jih bodo torej lahko tudi usmerjali. Legitimirati jih kljub dodatnim policijskim pooblastilom še vedno ne bodo smeli, prav tako migrantov ne bodo smeli vklepati. To bodo lahko še zmeraj počeli le policisti.

Vojska za primer nemirov

Bodo pa vojaki, kar za generalštab predstavlja poglavitno novost, zaradi dodatnih pooblastil lahko sodelovali v primeru nemirov oziroma pri obvladovanju množic. In prav to želi Slovenija sporočiti širši Evropi: v primeru večjih nemirov, ki bi bili posledica neobvladljivosti migracijskega toka, bo v Sloveniji policistom pomagala vojska. V kakšnem obsegu in s kakšno močjo, je stvar pogovorov.

Okrog stopetdesetim tujim policistom, ki vsak dan pomagajo pri nadzoru migracijskega toka (največ jih prihaja iz Madžarske, Poljske, Romunije, Estonije in Nemčije) se ob 450 pripadnikih civilne zaščite zdaj torej tudi uradno pridružila Slovenska vojska. V sprejem migrantov je po podatkih notranjega ministrstva vsak dan vključenih od 500 do 1000 policistov, ki jim v povprečju že pomaga okrog 500 pripadnikov Slovenske vojske, ki so doslej na meji lahko zgolj opazovali dogajanje. To so vojaki počeli tako rekoč vse od lanskega oktobra, ko je državni zbor z več kot dvetretjinsko (potrebno) večino podprl spremembo 37. člena zakona o obrambi z dodatkom, da se vojakom podelijo dodatna pooblastila za njihovo podporno delo policiji na vstopnih oziroma izstopnih točkah. V primeru potrditve bo člen 37 a v veljavi najmanj tri mesece, rok pa lahko poslanci ponovno podaljšajo za isto obdobje.