Vojaki nekoliko pomirjeni

Vlada bo začela dialog s sindikati, ki med drugim želi bolje izenačiti plače zaposlenih v vojski z drugimi primerljivimi poklici.

Objavljeno
22. avgust 2013 21.45
*piano* Vojska
Ma. B., notranja politika
Ma. B., notranja politika
Ljubljana – Ministrstvo za javno upravo se bo jeseni, kot kaže, vendarle lotilo reševanja problematike zaposlenih v Slovenski vojski. Po naših neuradnih informacijah se bo najpozneje na začetku septembra sestala pogajalska skupina vlade in sindikatov javnega sektorja.

Na dnevnem redu bodo tudi zahteve sindikata ministrstva za obrambo (SMO), ki med drugim želi bolje izenačiti plače zaposlenih v vojski z drugimi primerljivimi poklici. Ministrstvo za javno upravo je SMO odgovorilo, da bo nekatere predlagane spremembe pri plačnih dodatkih obravnavala pogajalska skupina, in to »v dialogu z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.« Tudi anomalije oziroma pomanjkljivosti plačnega sistema bo ministrstvo v okviru pogajalske skupine obravnavalo glede na sprejete dogovore in sklenjen stavkovni sporazum.

V SMO so odgovor ministrstva in napoved začetka pogovorov sprejeli pozitivno. »Premikamo se v pravo smer,« pravi Izvršni sekretar SMO Marjan Lah. Kljub temu v sindikatu opozarjajo, »da so še vedno odprte vse oblike in možnosti sindikalnega boja«. Ali jih bodo tudi uporabili, je odvisno od uspeha v pogajalskem procesu, pravijo v sindikatu.