Volišča danes predčasno odpirajo svoja vrata

Pred nedeljskimi volitvami že slaba petina županov z zmago v roki.
Fotografija: Volivci, ki bodo v nedeljo zadržani, se lahko na volišča odpravijo danes, jutri ali v četrtek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Volivci, ki bodo v nedeljo zadržani, se lahko na volišča odpravijo danes, jutri ali v četrtek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Od danes do četrtka je na sedežih občinskih volilnih komisij mogoče predčasno oddati svoj glas na lokalnih volitvah. Prvi krog bo v nedeljo, drugi, kjer ga bodo morali izvesti, pa bo 2. decembra. V 60 občinah drugega kroga ne bo, saj za župansko mesto tekmujeta le dva kandidata. V 36 občinah že imajo novega župana, saj je kandidaturo vložil en samcat kandidat.

Na prihajajočih sedmih lokalnih volitvah je največja gneča v mariborski občini, kjer se za njeno vodenje poteguje 18 imen. Poleg županov bodo volivci izbirali tudi člane mestnih oziroma občinskih svetov ter člane svetov četrtnih, krajevnih ali vaških skupnosti, ki jih volijo samo v večjih občinah.

FOTO: Delo Infografika
FOTO: Delo Infografika


Vseh kandidatov za ta mesta je 13.245, od tega jih iz enajstih mestnih občin prihaja 3887, iz nemestnih pa 9358. Spolna zastopanost je veliko bolj uravnotežena kot pri županskih kandidatih in nekoliko manj kot pri kandidatih za sedeže v mestne in občinske svete, saj se za ta mesta poteguje 8067 kandidatov in 5178 kandidatk.
 

Dvojni glas manjšinam


Na lokalnih volitvah smejo poleg slovenskih državljanov – volilnih upravičencev – voliti tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno bivanje in prijavljeno stalno bivališče pri nas.

Oboji imajo volilno pravico samo v občini, kjer imajo prijavljeno bivališče. Predstavniki italijanske, madžarske in romske skupnosti poleg siceršnjih predstavnikov volijo še predstavnike svoje narodne skupnosti. Romi, 3070 jih ima volilno pravico, svoje predstavnike v občinskih svetih izbirajo v 20 občinah, kjer tradicionalno živijo, medtem ko jih italijanska (pravico ima 2734) in madžarska skupnost (pravico ima 5651) izbirata v devetih občinah.

Znano je, da v občinah Beltinci in Šentjernej Romi niso izkazali interesa za vložitev kandidature, zato na nedeljskih volitvah ta manjšina ne bo volila svojega kandidata. V preostalih občinah se za mesto predstavnika narodne ali romske skupnosti poteguje 60 kandidatov, od tega le 17 kandidatk in 43 kandidatov. Najmlajši kandidat je upihnil 27 svečk, najstarejši 86.
 

Po pošti lahko, a ne iz tujine


Datume predčasnega glasovanja odredijo občinske volilne komisije, zato predčasno glasovanje ponekod ne bo potekalo vse tri dni. V večjih občinah praviloma bo, v manjših pa bodo volišča lahko odprta samo en dan.

Glas bo tako kot na rednih volitvah mogoče oddati med 7. in 19. uro. Najpozneje do jutri morajo volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli udeležiti nedeljskega glasovanja, občinske komisije obvestijo, da bi želeli glasovati na domu. Za to možnost se odločajo le redki, več je glasov po pošti, za katere se lahko odločijo tudi invalidi in tisti volivci, ki so v tem času v bolnišnici ali domu starejših.

Zakonodaja predvideva več posebnih načinov uresničevanja volilne pravice. Za vsako od različnih možnosti je treba predčasno obvestiti državno, v nekaterih primerih okrajno volilno komisijo. Na državni volilni komisiji v zadnjih dneh posebej poudarjajo, da na lokalnih volitvah svojega glasu ne morete oddati iz tujine ali glasovati na slovenskem veleposlaništvu v tujini, prav tako ne morate glasovati na kraju zunaj svojega stalnega bivališča, kot je to mogoče na predsedniških ali parlamentarnih volitvah.

Komentarji: