SDS in NSi v masovno vlaganje zakonov, poteze koalicije blokirane

»Normalen človek se vpraša, zakaj bi nekdo, ki je imel večino v DZ, čakal, da pride v opozicijo in začne zakonodajno delovati,« potezo komentira Golob.
Fotografija: Poslanci SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina so takoj po potrditvi mandatov poslancev vložili več deset zakonskih predlogov in tako blokirali delo koalicije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Poslanci SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina so takoj po potrditvi mandatov poslancev vložili več deset zakonskih predlogov in tako blokirali delo koalicije. FOTO: Jure Eržen/Delo

V parlamentarno proceduro so poslanci SDS in NSi takoj po današnji potrditvi poslanskih mandatov po naših informacijah vložili več kot 30 zakonodajnih predlogov. V poslanski skupini NSi so potrdili, da so jih sami vložili sedem. »Gre za rešitve, ki jih v prejšnji konstalaciji nismo mogli izpeljati,« je povedal Danijel Krivec, začasni vodja poslanske skupine SDS, in dodal, da so napovedali, da bodo »konstruktivna opozicija«.

Med zakoni, ki so jih vložili opozicijski poslanci SDS, so tudi novele zakona o medijih, zakona o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o RTV Slovenija, ki so ga z namenom depolitizacije napovedali tudi poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice.

To torej pomeni, da bo državni zbor moral najprej obravnavati vse njihove zakone, šele zatem bodo lahko obravnavani koalicijski predlogi. Tudi novelo zakona o RTV Slovenija, ki so jo vložili poslanci koalicije, in pod katero prvopodpisana Mojca Šetinc Pašek, nekdanja novinarka RTV Slovenija.

Na vprašanje, ali gre pravzaprav za blokado, je Krivec odgovoril, da se v demokraciji in parlamentu vlagajo zakoni, zato da se obravnavajo in šele takrat se bo videlo, ali gre za dobre rešitve ali ne. Vsaka stvar pa se po njegovih besedah da amandmirati.

Poslanci SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem so med drugim vložili spremembe zakonov o državnem tožilstvu, o državni upravi, o odvetništvu, o izvrševanju kazenskih sankcij in zakona o varstvu javnega reda in miru. Na finančnem področju so vložili spremembe zakonodaje o davku na dodano vrednost, zakona o davčnem postopku, o davku od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov, o fiskalnem pravilu, debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut, javnem skladu za financiranje razgradnje NEK. Med drugim bi spreminajli tudi zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in o lekarniški dejavnosti.

image_alt
Golobova koalicija takoj v depolitizacijo RTV Slovenija

Poslanci bodoče koalicije pa so še pravočasno vložili spremembe zakona o vladi, kar je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob že napovedal. Te jim bodo omogočile oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili s koalicijskima partnericama, strankama SD in Levica.

Oblikovanje vlade bo po napovedih Roberta Goloba, najverjetnejšega mandatarja, tako potekalo po načrtu, ki so si ga zadali.

image_alt
Urška Klakočar Zupančič postala prva predsednica državnega zbora

Golob: Gre predvsem za nagajanje in zlorabo parlamentarnega postopka

Robert Golob sicer v potezi SDS in NSi vidi predvsem nagajanje bodoči koalicij in zlorabo parlamentarnega postopka, poroča STA. Hkrati skupaj s prvakoma SD Tanjo Fajon in Levice Luko Mescem zatrjujejo, da to ne bo omajalo volje nove koalicije.

»Vsak normalen človek se vpraša, zakaj bi nekdo, ki je bil še pred tremi tedni v vladi in imel večino v DZ, čakal na to, da pride v opozicijo in začne zakonodajno delovati,« je v izjavi za medije ob robu ustanovne seje dejal Golob. Potezo SDS in NSi je označil za otročje početje in zlorabo parlamentarnega postopka. Meni tudi, da ne gre za resen poskus delovati v dobro države, saj da sta imeli stranki več kot dovolj časa za sprejem danes vloženih zakonov še v času, ko sta delovali v vladi.

Na vprašanje, ali je današnja poteza opozicije učna ura o delovanju parlamenta za novinko v DZ, pa Golob odgovarja le, da »inoviranja ni brez napak«. »Danes ni bila učna ura demokracije, danes je bila učna ura iz zlorabe procedure,« meni.

»Nizkotno, neetično in nehigienično ravnanje«

Predsednica SD Tanja Fajon je potezo SDS in NSi označila za »nizkotno, neetično in nehigienično ravnanje«, ki da kaže na to, da stranki ne spoštujeta volje ljudi. »Žalostno, da se vlada v odhajanju ne zna samoomejevati in ne zna spoštovati ne države in ne njenih državljanov,« je še dejala.

Po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca pa je opozicija danes pokazala, kako gradi in povezuje Slovenijo. Kot je še dejal, nihče v zadnjih 30 letih samostojne države ni po tistem, ko je izgubil na volitvah, poskušal blokirati nastajanja nove vlade z vlaganjem tako velikega števila zakonov.

»Takšne igrice opozicije, kot smo jim priča danes, nas samo še bolj povezujejo in skozi to se potrjuje, da smo se odločili prav, da se povežemo, da lahko Slovenija svobodno zadiha in lahko vsi skupaj obrnemo nov list,« je še zatrdil.

Komentarji: