Voljč na vrhu medicinske komisije za etiko

Zdravnik in nekdanji minister za zdravje je član komisije že sedemnajsto leto.

Objavljeno
13. marec 2014 20.18
tlo*Voljc
B. F. Ž., Ozadja
B. F. Ž., Ozadja

Ljubljana – Decembra preminulega akademika Jožeta Trontlja je na predsedniškem mestu komisije za medicinsko etiko (KME) nasledil Božidar Voljč.

Zdravnik in nekdanji minister za zdravje je član komisije že sedemnajsto leto. »Na ministrstvu za zdravje, ki imenuje člane in predsednika, so ocenili, da bom spričo dolgoletnih izkušenj lahko nasledil prof. dr. Trontlja,« je povedal Voljč.

KME bo pod njegovim vodstvom nadaljevala z dosedanjim načinom dela, spremembe, če bodo potrebne, pa uresničevala v soglasju z ministrstvom.

»Način dela KME je usklajen s pravilnikom, ki je primerljiv z delom sorodnih komisij v drugih članicah EU,«, je dejal Voljč. Povedal je še, da se njihova komisija izreka o etični primernosti vsebin posredovanih vlog kot kolektivni organ, kjer je mnenje kateregakoli člana enakovredno mnenju kateregakoli drugega člana, vključno s predsednikom: »Predsedniška vloga je torej predvsem v vodenju sej, podpisovanju ocen in morebitnem pojasnjevanju stališč komisije, kadar je to potrebno.«