Vpis v vrtce: V prestolnici še vedno gneča

V glavnem mestu bo pred vrati vrtca ostalo nekje med tisoč in 1500 otrok.

Objavljeno
08. marec 2014 21.23
Podružnična Osnovna šola Janče ki praznuje 60 letnico 6.3.2014 Janče Slovenija
Mateja Kotnik, Nedelo
Mateja Kotnik, Nedelo
Po številnih slovenskih vrtcih ta čas poteka vpis novincev za prihodnje šolsko leto. V triindvajsetih ljubljanskih vrtcih, v katerih ocenjujejo, da bodo imeli na razpolago dobrih tri tisoč prostih mest, se bo končal 15. marca. Na Mestni občini Ljubljana ocenjujejo, da se bo za prosta mesta v ljubljanskih vrtcih potegovalo več otrok, kot je na razpolago prostih mest, med 4000 in 4500.

O sprejemu otrok v ljubljanske vrtce bo odločala komisija na podlagi podatkov v vlogi. Po merilih bo za vsakega otroka določila skupno število točk in glede na seštevek oblikovala prednostno listo. Najvišje število točk bodo zbrali otroci tistih staršev, ki imajo stalno prebivališče in maksimalno stalnost bivanja v Mestni občini Ljubljana. Prednost pri vpisu imajo otroci s posebnimi potrebami in socialno ogroženi. Starši bodo informacije o tem, ali je njihov otrok sprejet v vrtec ali pa uvrščen na centralni čakalni seznam, dobili še pred začetkom poletnih počitnic. Na mestni občini si želijo, da bi starši čim prej sporočili, ali bodo prosto mesto sprejeli ali ne.

V Mestni občini Koper so razpis že končali. Skoraj gotovo bo tam tudi letos zanimanje za vpis večji, kot je razpoložljivih mest. Da bi omilili stisko staršev, ki ne bodo dobili mesta v vrtcu, občina subvencionira varstvo v višini sto evrov na mesec. Sicer so letos v proračunu zagotovili denar za dograditev vrtca pri Osnovni šoli Škofije, energetsko sanacijo in vzdrževalna dela za enoto Kekec v Kopru, enoto Markovec in obstoječi vrtec pri Osnovni šoli Škofije, so pa tudi v fazi projektiranja nadomestnega vrtca pri Osnovni šoli Dekani.

V Mariboru, kjer bo prostih mest okoli 850, pričakujejo, da bodo lahko v vrtce sprejeli vse otroke. Več težav imajo zaradi nesprejetja mestnega proračuna s potekom investicij. Tako se utegne zgoditi, da bodo zamudili prijavo na razpis za evropska sredstva, s katerimi so nameravali graditi vrtec v Pekrah. V predlogu proračuna pa je poleg te naložbe predvidena še obnova centralne kuhinje v vrtcu Tezno ter nadaljevanje energetske obnove enota Focheva vrtca Jožice Flander in obnova enote Kekec vrtca Pobrežje.

V Novi Gorici bodo v vrtce vpisovali konec tega meseca. Na občini, ki je v zadnjih letih obnovila kar nekaj vrtcev (vrtec Prvačina, vrtec Ciciban v Novi Gorici, vrtec Julke Pavletič v Solkanu), ocenjujejo, da bodo v vrtcu dobili prostor vsi novinci. Novogoriška občina namerava letos energetsko sanirati centralni vrtec z enoto Mojca v Novi Gorici ter podružnično Osnovno šolo Trnovo, kjer deluje enota vrtca. Pripravljeno imajo tudi vso dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za dozidavo in energetsko sanacijo vrtca Šempas, za vrtec Grgar pa še iščejo najprimernejšo rešitev za sanacijo.

V murskosoboških vrtcih bodo v prihodnjem šolskem letu vpisali okoli 150 novincev – takšno je namreč povprečje zadnjih let –, kapacitete pa so večje. Prostora je za 180 novovpisanih otrok. Po besedah ravnateljice Vrtca Murska Sobota Bernardke Marič zato nihče ne bo odklonjen. V občini Murska Sobota bodo letos končali kar nekaj naložb na področju predšolske infrastrukture. Tako bodo letos končali gradnjo novega vrtca v enoti Gozdiček Štefana Kovača z enajstimi oddelki, drugi vrtec pa bodo energetsko sanirali. Za naložbe so v Murski Soboti pridobili tudi evropska sredstva.