Anomalije v vrednotenju dela pomočnic/pomočnikov vzgojiteljic

Ministrica Makovec Brenčičeva s pomočnicami vzgojiteljic o problematiki vrednotenja njihovega dela.

Objavljeno
05. julij 2016 16.05
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Pomočnice vzgojiteljic so razočarane zaradi občutka spregledanosti in jezne zaradi neprimernega vrednotenja njihovega dela. So desna roka vzgojiteljic in imajo čakanja dovolj, zahtevajo odpravo anomalij v plačnem sistemu, so izpostavile na srečanju z ministrico Majo Makovec Brenčič. Ta je obljubila, da bodo do konca leta naredili načrt reševanja.

Kot je uvodoma na srečanju poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj, se problematika pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic vleče že od uveljavitve novega plačnega sistema, ko je bilo njihovo delovno mesto uvrščeno v V. tarifni razred ter 19. izhodiščni plačni razred z možnostjo napredovanja največ do 29. plačnega razreda.

»Vrednotenje tega delovnega mesta, na katerem je več kot 5600 zaposlenih, je bilo že v letu po uvedbi plačnega sistema prepoznano kot anomalija, a navkljub številnim zavezam ministrstev in vlad vse do danes ni prišlo do nikakršnega izboljšanja položaja pomočnic in pomočnikov vzgojiteljev ter reševanja nastale problematike,« je dejal. Dodal je, da so na skrajno težavni plačni položaj junija z dopisom opozorili tudi ministrico za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičevo.

V sindikatu menijo, da je delovno mesto pomočnice vzgojiteljice prenizko ovrednoteno, in sicer zaradi same vsebine ter zahtevnosti nalog, ki jih zaposleni na tem delovnem mestu opravljajo in so jih dolžni opravljati v skladu s predpisi. Pomočnice vzgojiteljic so v skladu z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja opredeljene kot strokovne delavke, je opozoril.

Pomočnice vzgojiteljic so izpostavile, da začnejo v 19. plačnem razredu in lahko napreduje le za 10 plačnih razredov in dosežejo največ 29. plačni razred, torej delajo za komaj 600 evrov plače. Gre za prevelik razkorak med plačami vzgojiteljic in pomočnic, so opozorile. Spomnile so še, da vzgojiteljica začne v 30. plačnem razredu, če nima visokošolske izobrazbe, pa se ji plačni razred lahko zniža za en ali dva plačna razreda, odvisno od delovne dobe. Napredujejo lahko za pet plačnih razredov.

Pomočnice vzgojiteljic zahtevajo in od ministrstva pričakujejo odpravo te anomalije čim prej, hkrati pozivajo ministrico, da preživi en teden v vrtcu in se seznani z njihovim delom.

Ministrica je pritrdila, da gre pri vrednotenju dela pomočnic vzgojiteljic za anomalijo, da se bodo na ministrstvu lotili njenega reševanja, a v sodelovanju in dialogu s sindikatom in občinami, ki so pri tem najpomembnejše, saj za vrtce prispevajo 70 odstotkov denarja. Prav tako je nakazala, da bodo ob tem upoštevali tudi strokovna napredovanja.

Če se položaj najštevilčnejše poklicne skupine v predšolski vzgoji končno ne bo začel aktivno reševati, so v Svizu za jesen napovedali protestni shod in druge aktivnosti pomočnic in pomočnikov vzgojiteljic.