Vremenoslovci: Mraz se bo stopnjeval

Torkova noč bo po napovedih vremenoslovcev najbolj mrzla v tej zimi. Na Babnem polju je bilo zjutraj -16 stopinj Celzija.

Objavljeno
16. januar 2012 16.56
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Ljubljana - Današnje jutro je bilo v večini slovenskih krajev najbolj mrzlo v tej zimi - na Babnem polju so meteorologi izmerili -16 stopinj Celzija. Nekaj podobnega nas čaka tudi v torek, vendar pa bodo temperature daleč od rekordnih, je za STA pojasnil dežurni prognostik na uradu za meteorologijo Agencije RS za okolje Brane Gregorčič.

Mrzel zrak je namreč s polarnega kroga prek Finske in Belorusije prodrl v smeri osrednjega Balkana, Slovenijo pa je zajel predvsem na vzhodnem obrobju. Mraz bo na Balkanu in v Sloveniji pritiskal še dva dneva, še najbolj morda v torek, nato pa naj bi se mrzel zrak počasi umaknil proti Črnemu morju, je dodal Gregorčič.

V torek nas po njegovem mnenju tako najbrž čaka zaenkrat najbolj mrzla noč te zime, vendar ne rekordno mrzla. Rekordnih 34,5 stopinje Celzija pod ničlo so leta 1956 in 1968 izmerili na Babnem polju, kjer pa so danes zjutraj imeli le -16 stopinj Celzija. To zimo je imelo Babno polje sicer najnižje temperature decembra lani, ko je kraj še pokrivala snežna odeja.

Slednja po domnevah Gregorčiča vpliva tudi na rekordno nizke temperature v Grčiji, zlasti v Florini, kjer so ponoči izmerili -24 stopinj Celzija. Snežna odeja namreč čez dan odbija sončno svetlobo, ponoči pa se zrak ob njej najbolj ohlaja, je pojasnil Gregorčič in dodal, da je v krajih s snežno odejo noč običajno za vsaj pet stopinj Celzija bolj hladna kot v krajih brez nje.