Vremenoslovci: padla bo obilica dežja, v visokogorju sneg

Reka Krka je že presegla opozorilni pretok, danes in jutri pa bo še naraščala.

Objavljeno
23. november 2013 09.54
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − Po večini države dežuje, ponekod v višjih predelih pa dež prehaja v sneg. Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) opozarja, da bo do nedelje opoldne predvsem v vzhodni polovici Slovenije predvidoma padlo še od 30 do okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, v sredogorju in visokogorju pa bo zapadla večja količina snega.

Zaradi obilice padavin obstaja verjetnost poplavljanja rek v južni, vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Reka Krka je že presegla opozorilni pretok, danes in jutri pa bo še naraščala. Po navedbah Agencije RS za okolje obstaja velika verjetnost, da se bo v ponoči in v nedeljo razlivala v večjem obsegu.

Danes popoldne in jutri lahko bregove prestopijo in poplavijo predvsem reke na območjih Koroške, Pohorja, Kozjaka, Slovenskih goric, Pomurja, Haloz in v Posotelju. Prav tako lahko poplavijo tudi reke na območju Dolenjske in Suhe krajine ter reka Kolpa.

Ojezerjene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečale, Ljubljanica pa bo poplavila na običajnih območjih.

Reka Mura bo danes čez dan narasla in obstaja verjetnost, da v nedeljo v manjšem obsegu poplavi znotraj protipoplavnih nasipov.

Ob slovenski obali bo danes še povišano plimovanje morja.

V prihodnjih dneh deževno in hladno

Po podatkih ARSO bo danes oblačno s padavinami, ki jih bo najmanj ob morju. Meja sneženja se bo prehodno dvignila do nadmorske višine med 800 in 1100 metri. Dopoldne bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja − ta bo predvsem v Vipavski dolini v sunkih še dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro −, ki bo popoldne slabela, drugod pa bo pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Ponoči bo še deževalo, meja sneženja se bo do jutra spustila do okrog 500 metrov nad morjem. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 6 stopinj Celzija.

Jutri bo oblačno. Na Primorskem bo povečini suho, drugod se bodo še pojavljale padavine, ki bodo slabele in do večera večinoma ponehale, najkasneje v vzhodni Sloveniji. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.