Vremenoslovci razglasili oranžni alarm za poledico in žled

Dež zaradi hladne plasti sproti zmrzuje na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem. V ponedeljek sneg do nižin. 

Objavljeno
27. november 2014 14.37
stergar*žled
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana − Na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) so za jugovzhodno Slovenijo za popoldne razglasili oranžni alarm. Na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem bo padal rahel dež, ki pa zaradi hladne plasti sproti zmrzuje. Zato nastaja poledica oziroma žled, pojasnjuje dežurni vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Večjih razsežnosti žleda predvidoma ne bo, saj je padavin precej manj kot februarja letos. Se je pa, denimo, na Blokah nabrala dva centimetra debela ledena plast. Sneg vremenoslovci napovedujejo za ponedeljek.

Vozilo mora biti tehnično brezhibno, vožnja pa previdna

Policisti sicer opozarjajo, da sta dodatna previdnost in večja pozornost v jesenskih in zimskih razmerah nujni, a za varno vožnjo še vedno premalo, kajti tudi vozilo mora biti tehnično brezhibno in predpisano opremljeno.

Policisti voznikom priporočajo, naj v zimskih razmerah hitrost vozila zmanjšajo in jo prilagodijo stanju vozišča, povečajo naj varnostno razdaljo. Zaviranje naj bo rahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Pomembno je, da vozniki smeri vožnje ne spreminjajo sunkovito, da ne speljujejo sunkovito, pomembna pa je tudi izbira pravilnega prestavnega razmerja.

Vozniki morajo pravočasno preveriti pnevmatike vozila, zavore, svetlobne naprave in zimsko opremo. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Globina profila zimskih pnevmatik mora biti najmanj tri milimetre.