V Ljubljani popustila pregrada, drugje se razmere umirjajo

Popustila je zasilna pregrada, ki je branila vdor vode. Posledice na Ilovici v Ljubljani manjše od pričakovanih.

Objavljeno
08. november 2014 09.35
poplave-Matena
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Pi. K., Delo.si, STA
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica, Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana, Slovenija - V Ljubljani je popoldne popustila zasilna pregrada pod avtocesto, ki je preprečevala vdor vode z barja na območje Ilovice. Posledice prelitja vode z barja na to območje niso tako velike, kot so pričakovali, je povedal namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus. Poplavilo je okoli 20 hiš, gasilci ostajajo na območju.

Že dopoldne je bilo ob Mihovem štradonu po Kusovih besedah poplavljenih deset hiš, vode je bilo do 10 centimetrov. Voda se zdaj počasi preliva, poplavila pa je okoli 20 hiš. Kus je pojasnil, da je voda povprečno visoka od 10 do 20 centimetrov, nikjer pa ne presega 30 centimetrov. Voda v pol ure naraste za en centimeter. Kus predvideva, da bo v prihodnji uri narasla še za nekaj centimetrov, potem pa se bo umirila. Do jutra pa bi se morala višina vode na obeh straneh avtoceste izenačiti, je dodal. Območje Ilovice so pred vodo z barja sicer zaščitili tako, da so pod avtocesto zgradili zaščitno pregrado. Pregrada je danes začela prepuščati, zato so jo dopoldne okrepili z obeh strani, popoldne pa je pregrada po Kusovih besedah popustila. Na srečo žrtev med gasilci, ki so posredovali v bližini, ni, je pojasnil. Ker se pregrade ne da popraviti, je Civilna zaščita pozvala prebivalce na območju Ilovice, zlasti Mihovega štradona, da umaknejo vrednejše stvari na višja območja. Skrbite za lastno varnost in ne hodite po poplavni vodi, opozarjajo na Mestni občini Ljubljana.

Ponoči največ težav v Iški vasi

Na Ljubljanskem barju in njegovem obrobju je bilo sicer ponoči največ težav v Iški vasi, kjer je reka Iška poplavila kakšnih 80 odstotkov vasi. Se pa po besedah poveljnika civilne zaščite Ig Antona Puciharja stanje izboljšuje, saj je ponoči dež oslabel. V Ljubljani je bilo nekaj manjših intervencij ob Ljubljanici, in sicer v Sostrem in Kašlju. Stanje drugod po državi se umirja.

Kot je za STA povedal Pucihar, je bila minula noč v Iški vasi bolj kritična kot noč s četrtka na petek, a večje dodatne škode ni bilo.Po besedah Puciharja je Iška v zgornjem toku, kjer je ponoči znova močno poplavila Iško vas, Vrbljene in Strahomer skorajda že v strugi, razliva pa se še v spodnjem toku pri Tomišlju, kjer del reke še vedno teče čez Brest in Mateno in ju poplavlja. Do jutra so uporabili 10.000 protipoplavnih vreč. Po besedah Puciharja je trenutno največja težava podtalnica, saj se barje polni z vodo. Jim gre pa na roko to, da je dež v zadnjih urah nekoliko ponehal.

Še vedno je popravljen tudi del Iga, kjer poplavljata potoka Ižica in Draščica. Zaradi tega je cesta Ig-Škofljica še vedno zaprta. Zaprti sta tudi cesti Ig-Podpeč in Matena-Ljubljana. V občini Ig je po besedah Puciharja trenutno na terenu 160 gasilcev, ki so hkrati tudi pripadniki civilne zaščite, še 160 pa jih je v pripravljenosti. Trenutno imajo največ dela s črpanjem podtalnice, organizirali so tudi zdravstveno službo, ki obiskuje starejše in jim po potrebi pripelje tudi najnujnejše stvari.

Potrebna bi bila enota za dezinfekcijo

V ponedeljek nameravajo za pomoč prositi vojsko.» Prav nam bi prišla zlasti njihova enota za dezinfekcijo, saj je ogromno blata,« pravi Pucihar. Da je voda s seboj prinesla veliko blata, so za STA potrdili tudi prebivalci poplavljenih vasi, ki se v zadnjih urah ukvarjajo predvsem z čiščenjem poplavljenih prostorov.

V občini je bilo poplavljenih 317 hiš, od tega je zalilo 87 kleti. Gospodarskih poslopij pa ne štejejo zraven. Voda je precej načela tudi cesto skozi Tomišelj, Strahomer in Vrbljene.

Zaradi visokih poplavnih voda je bil na območju vodarne Brest v petek razglašen ukrep prekuhavanja vode. Ukrep velja do preklica, in sicer za naselja Ig, Matena, Brest, Tomišelj, Podkraj, Strahomer, Vrbljene, Iška Loka, Staje in Kot. Zaradi sprememb obratovalnega režima bo občasno motena tudi oskrba z vodo.

Umirja se voda na Ljubljanskem barju, ki po besedah Kusa ne narašča več veliko. Kako hitro bo odtekla voda, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pritoka Ljubljanice, ki je še vedno visok. Se je pa precej znižal pretok Gradaščice, ki je običajno glavni krivec za poplave na območju ljubljanskega Viča. Tako po Kusovih besedah nevarnosti, da bi poplavljalo v tem delu Ljubljane, trenutno ni. Je pa barje poplavilo nekatere hiše ob Ižanski cesti v Ljubljani. Voda je okoli hiš tudi v Lipah in v Črni vasi, kjer se v Ljubljanico izliva Iška, vendar po Kusovih beseda voda ni prišla v hiše, saj se znajo ljudje že zavarovati.

Jutri izreden sestanek vlade

Predsednik vlade Miro Cerar je dopoldne obiskal Ig, kjer se je srečal s predstavniki civilne zaščite. Premier je sicer za nedeljo ob 14. uri sklical izredni delovni posvetu vlade, na katerem bo razpravljala o posledicah vodnih ujm, ki so letos že četrtič prizadele državo in povzročile večdesetmilijonsko škodo. Dogovorili naj bi kratkoročne ukrepe za odpravo posledic in ukrepe, ki bodo v prihodnje v največji možni meri preprečili škodo na ogroženih območjih.

Na posvetu bodo skupaj s predstavniki pristojnih državnih organov in z nekaterimi zunanjimi strokovnjaki obravnavali aktualne poplavne razmere in se dogovorili o kratkoročnih ukrepih za odpravo posledic vodnih ujm, ki so prizadele državo. Obenem bodo razdelali že dlje časa potrebne protipoplavne ukrepe, ki bodo v prihodnje v največji možni meri preprečili škodo na ogroženih območjih.

Cerar je popoldan obiskal še najbolj prizadeta območja na Notranjskem in obljubil konkretne preventivne ukrepe, ki bodo v prihodnjem letu ena od prednostnih nalog vlade. »Želim se seznaniti s terenom, da dobim predstavo, da se bomo na vladi bolje pogovarjali in da mi bo bolj jasno, v katero smer mora iti razprava,« je povedal ob prihodu v Cerknico. »Po mnenju predsednika vlade je najpomembneje, da ugotovijo, kaj so pristojnosti države in kaj občin. Kaj je tisto, kar ljudje znajo rešiti po neki logični, človeški plati z nekim pametnim dogovorom, in tega ne zapletamo na ravni države in občinske administracije. To pomeni, da na ravni predpisov najdemo tako ureditev, da ne bo onemogočeno tisto, kar dejansko je izvedljivo,« je pojasnil. Cerar sicer priznava, da je birokratskih ovir v Sloveniji ogromno in preveč.

Razmere na območju občine Škofljica so po besedah namestnika poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Milana Rajfa pod nadzorom. Tudi tam voda upada, tako da nevarnosti poplav ni več. Na Vrhniki večjih težav zaradi padavin niso imeli. So pa po besedah poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Viktorja Razdrha razdelili nekaj protipoplavnih vreč in zavarovali najbolj kritične dele.

V Loški dolini je voda zalila nekaj cestišč. Kot je povedal župan Loške doline Janez Komidar je dostop onemogočen do vasi Šmarata in Podlož.

Reka včeraj morje, danes spet reka

Reka Reka je bila danes zjutraj spet krotka reka, kot da sinoči ne bi bilo vse drugače. Ko je popoldne Ilirsko Bistrico dosegel poplavni val Reke, ki se je prelila čez polje med Ilirsko Bistrico in Zarečico, so bili civilna zaščita, gasilci, policisti in vsi njihovi pomočniki po kratkem premoru spet na nogah. Reka je, kot je povedal poveljnik ilirskobistriške civilne zaščite Janko Slavec, narašča dva centimetra na deset minut in pri mostu med mestom in Zarečjem dosegla višino 644 centimetrov, enajst centimetrov od izmerjenega rekorda v letu 2000. Če bi tokrat prelila most, bi to pomenilo, da bi poplavilo mestno jedro Ilirske Bistrice. Potoka Sušec in Bistrica, ki tečeta skozenj, sta popoldne na hitro tako narasla, da sta se na več mestih združila in ogrožala zlasti stanovanjske bloke. Če bi prelilo most, bo vode udarile v mesto. To se ni zgodilo, voda pa je kljub temu vdrla v podzemno garažo v Prešernovi ulici, v kleti, tudi v Knjižnico Makse Samsa in okoliške lokale. Vodostaj Reke je začel upadati ob 22. uri, zjutraj pa je bila Reka za poldrugi meter nižja kot zvečer.

Na Ilirskobistriškem, je gor in dol ob Reki, od Zabič proti Topolcu in Gornji ter Dolnji Bitnji, poplavljenih 50 objektov. Iz kleti in pritličij so gasilci izčrpavali vodo. Plaz je ogrozil stanovanjsko hišo pod Turnom, tako da so njeni prebivalci prenočili drugje, danes pa čistijo zemljino iz hiše in okolice. Civilna zaščita je od četrtka zvečer razdelila 3000 vreč s peskom. Po mestu jih je danes pomagalo pospravljati 30 pripadnikov 10. pehotnega polka iz Ljubljane. Slovenske vojske, civilna zaščita pa priporoča ljudem, naj vreče shranijo. Vremenski obeti za prihodnji teden niso dobri. Aktivirani so bili vsi gasilci občinske gasilske zveze, pogodbeni sodelavci civilne zaščite, ki premorejo potrebno strojno opremo, na pomoč so priskočili pivški in postojnski gasilci. Zaprtih je bilo nekaj lokalnih cest, na več mestih tudi glavna cesta.

Rado Fabec z VGP Drava, upravljavca vodotokov, sporoča, da se v strugo vrača tudi pritok reke Molja. Akumulacijsko jezero Mola se je zjutraj prelilo, Klivnik je imel še pol metra rezerve, obe jezeri pa zlagoma praznijo, zato da pripravijo "rezervno" prostornino, v katero bodo ponovno zajemali vodo ob prihodnjih visokih vodah.

Zaradi narasle reke Reke so danes za obisk zaprli Škocjanske jame. »Po letu 1965 smo ponoči zabeležili drugo najvišjo vodo, zato smo jamo zaprli za obisk,« je sporočil direktor Parka Škocjanske jame Stojan Ščuka. Če bodo razmere dopuščale, bo jutri mogoč le vodeni obisk zunanjih dolin.

Tudi v občini Dobrepolje je minula noč prinesla izboljšanje poplavnih razmer. Kot je pojasnil župan Janez Pavlin, so vode naraščale do ene ure zjutraj, nato pa je prenehalo deževati in so začele upadati. Največ težav imajo še naprej v Kompoljah, kjer ostaja ogroženih 50 objektov - ali jih obliva voda ali pa so že poplavljeni.

Agencije RS za okolje (Arso) je sicer v petek popoldne za osrednji in južni del države razglasila rdečo, najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti, ki pa jo je danes zjutraj znižala na oranžno. »Če bodo obveljale najnovejše vremenske napovedi, se bodo poplavne razmere v državi še naprej izboljševale,« je dodal Šestan.

Narašča Cerkniško jezero, pozorni so na Planinskem

Včeraj po 18. uri je Cerkniščica ponovno prestopila bregove v Dolenji vasi in ponovno poplavila 80 hiš, ki so jih prebivalci čistili ves dan. Voda je bila prizaneslivejša do Cerkičanov, ta večer je zalila le deset objektov, ponovno pa tudi podzemno garažo v stanovanjski soseski Za mlinom in gasilski dom. Zaposleni v tovarni Mineralka so si sami zgradili več kot meter visok obrambni zid z vrečami s peskom. Župan Marko Rupar je dejal, da voda k sreči ni zalila nobenega izmed javnih objektov.

Voda je danes v svoji strugi. Matjaž Knap iz Gasilske zveze Cerknica pa je povedal, da je drugi dotok vode dodatno spodjedel ceste, ki jih sanirajo tri ekipe Komunale Cerknica, regionalno pa CPK. Ker je ponoči zalilo vodno črpališče, in sistem še urejajo, so bili nekaj časa brez pitne vode, ki pa jo je še vedno treba prekuhavati. Pitno vodo po hišah razvažajo gasilci in člani Rdečega križa, pomoč z opremo za zaščito in reševanje pa so cerkniški gasilci dobili tudi iz regijskega štaba civilne zaščite. Dopoldne je cerkniške gasilce, do tedaj so bili na nogah že dva dneva, nadomestilo 90 gasilcev gasilskih zvez Logatca in Vrhnike.

Do zdaj so razdelili 10.000 vreč s peskom, za objekte vzdolž celotnega spodnjega toka Cerkniščice. Ponoči so z dostavo vreč prenehali, ker je naraščajoča voda ogrožala gasilce. Vreč še ne odvažajo, ker rdeči alarm za Cerkniško območje še vedno velja.

Misli in pogledi domačih pa se že obračajo proti Cerkniškemu jezeru. V zadnjih 24 urah je naraslo za en meter, most med Otokom in Dolnjim jezerom je zalilo, zato je cesta zaprta. Za zaščito dveh hiši, najbližjih jezeru, že pripravljajo vreče s peskom in plastične folije. Voda bi ju ob novem dežju verjetno dosegla še nocoj. Zalito je vikend naselje v Rakovem Škocjanu, zaprta je cesta skozi Rakov Škocjan.

Upravljavec voda na Cerkniškem Zavoda za vode oziroma koncesionar Hidrotehnik je včeraj dopoldne na pobudo župana Cerknice Marka Ruparja dvignil zapornice na požiralniku Velika Karlovica. Položaj v Dolenji vasi in na Cerkniškem jezeru si je včeraj ogledala tudi ekipa Agencije republike Slovenije za okolje. Ponoči so bili v pripravljenosti tudi postojnski in pivški gasilci, posebnosti tam ni, postojnski so pozorni na dogajanje na Planinskem polju.

Noč v Loški dolini je bila mirna. Voda z Babnega polja se umika, proti Loški dolini, ki se pri Šmarati dviguje približno za šest centimetrov na uro. »Gasilci nadzirajo objekte, tri gradbene ekipe sanirajo infrastrukturo, na primer podor dveh makadamskih cest ter lokalno cesto med Viševkem in Iga vasjo. Zaradi prevelike vode smo tam včeraj začeli prekopavati cesto. Danes bodo pod vozišče položili cevi in uredili prepust. To je namreč trenutno edina prometna žila med Babnim poljem in Starim trgom, kajti državna cesta je zaprta zaradi poplave v Pudobu,« je za Delo danes povedal župan Loške doline Janez Komidar.

Zaprtih še nekaj cest

V petek zvečer in ponoči je na območju južne in osrednje ter v delih zahodne in severne Slovenije padlo od 15 do 40, na jugu krajevno preko 40 litrov dežja na kvadratni meter, drugod je bila količina padavin manjša. Voda je ponoči povzročala kar nekaj preglavic, a kot kaže hujšega ni bilo. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je denimo ob 0.13 na cesti Pod Debnim vrhom v Ljubljani krajan obstal sredi vode. Nekaj do tretje ured zjutraj so gasilci s čolnom rešili tudi osebo s poplavljenega območja na Joškovem štradonu v Ljubljani.

V Tržiču na Virju se je sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Že v petek popoldne je s pobočja nad bencinsko črpalko pri Gorenju v Velenju priletela večja skala. Plaz se je sporžil tudi na Tolminskem in nekaj pred sedmo uro zjutraj zaprl cesto med Žabčami in Zadlazom.

Zaradi močnega deževja je v Sloveniji poplavljenih več cest. Zaradi vode na cestišču sta tako na dolenjski avtocesti zaprta izvoz Škofljica (Šmarje Sap) proti Ljubljani in uvoz na avtocesti iz Škofljice proti Novemu mestu. Prav tako je zaprta glavna cesta Litija-Trbovlje-Zidani most v Spodnjem Logu in na odseku Hrastnik-Zidani most. Poplavljene so tudi regionalne ceste Ljubljana-Vodice v Tacnu, Ig Tomišelj-Jezero in Ig-Škofljica, Rašica-Videm pri Vidmu ter Videm-Podgora-Kompolje in lokalne ceste na Ljubljanskem barju. Zaprta je tudi glavna cesta Pivka-Ilirska Bistrica, med Ribnico in Ilirsko Bistrico ter regionalne in lokalne ceste na Cerkniškem. Na Štajerskem sta zaprti regionalni cesti Laško-Breze-Šentjur v Laškem, podvoz na Trubarjevem nabrežju in Spuhlja-Zavrč.

Reke bodo še poplavljale, vreme se bo umiro ponoči

Danes bo še deževno, možnost nalivov pa bo manjša. Popoldne bodo padavine slabele in v noči na nedeljo povečini ponehale. Predvidena količina padavin do večera je še dodatnih 10 do 30, predvsem na zahodu krajevno preko 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Zmerno naraščajo še reke Krka, Sava v spodnjem toku, Ljubljanica in Kolpa. Ostale reke po državi upadajo. Ob predvidenih padavinah tekom današnjega dne še lahko pride do porasta rek predvsem na območju zahodne Slovenije.

Pretok reke Krke še zmerno narašča in poplavlja na območju pogostih poplav. Ljubljanica ima ustaljen pretok v Mostah in poplavlja na širšem območju Ljubljanskega Barja. Narašča še vedno tudi Reka Sava, reka Reka pa še poplavlja v spodnjem toku. Predvideno je, da bo poplavljala tudi rekla Drava predvsem na območju med Mariborom in mejo s Hrvaško. Narašča tudi pretok Kolpe, ki bo dopoldne predvidoma presegla opozorilno vrednost in začela poplavljati na območjih pogostih poplav. V petek zvečer je poplavilo morje v Piranu, plimovanje morja pa bo povišano še do 11. ure, poplavi lahko nižje dele obale.