Država bi disciplinirala policiste

Policisti sporočajo, da niso inkasanti, vodstvo pa pravi, da ne grozi z disciplinskimi postopki.

Objavljeno
21. januar 2016 17.15
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana - Če boste v prihodnjih dneh naleteli na policijske radarje ali podobne akcije, boste zato, ker vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov, ne zna dobiti. Na to opozarjata policijska sindikata. Za nameček jim grozijo še z disciplinskimi postopki.

Sindikata so različne policijske uprave obvestile, da so pred dvema dnevoma potekali sestanki z vodji enot in njihovimi pomočniki, ki imajo na skrbi prometno varnost. Vodstva uprav so prejela navodila, da morajo policistom odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih morajo ukrepati zoper vse kršitelje cestnoprometnih prekrškov. Če policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napotili vodje in njihove pomočnike, in če bodo ti zaznali kršitve navodil, bodo proti policistom ukrepali in začeli uvajati disciplinske postopke. »To pa kljub temu, da smo policisti v stavki, ki jo vodstvo policije (ne)podpira, preprečevanje in odkrivanje prekrškov pa ni nujna naloga, ki bi jo skladno z zakonom v času stavke morali izvajati,« sporočata Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije, in Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije.

Policija: Gre za medijski spin

Vodja sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole je zavrnila navedbe sindikatov in pojasnila, da je v sredo »na državni ravni potekal sestanek, na katerem so bili navzoči predstavniki vseh policijskih uprav, namenjen pa je bil ukrepom za obvladovanje migrantske krize, kar je bila edina tema sestanka, kar pa je očitno nekdo poskusil uporabiti za medijski spin. Torej ni bilo niti tovrstnega sestanka niti navodil, še manj pa groženj vodstva policije z disciplinskimi postopki. Res pa je, da vodstvo policije tako od predstavnikov sindikata kot tudi od vseh drugih zaposlenih pričakuje, da bodo tudi v času stavke dosledno opravljali predpisane naloge, saj zakon jasno določa, da morajo policisti med stavko opravljati tudi naloge nadzora in urejanja prometa na javnih cestah, in sicer pravočasno, učinkovito in v skladu z navodili nadrejenih,« je pojasnila Droletova.

Osiromašen proračun

Sindikata navajata, da se je število prometnih nesreč v času stavke sicer močno zmanjšalo. Zmanjšali pa so se tudi prihodki državnega proračuna, saj je bilo v prvih 40 dneh stavke izrečenih za 4,5 milijona evrov manj kazni kot v istem obdobju lani. To kaže, da bi lahko ob koncu leta zmanjkalo celo 60 milijonov evrov, kar pa je, kot pravijo sindikati, že podatek, ki zdrami celo tistega ministra, ki se po nezakonito prejetih več deset tisoč evrih odzove šele, ko ga ljudstvo postavi pred steno in mu kaj drugega niti ne preostane. Toda stavkajoči policisti bodo ne glede na vse pritiske stavko nadaljevali in poskušali preprečiti inkasantstvo, ki po mnenju sindikatov nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga.

Pogajanj ni

Imajo pa policisti občutek, da se bo stavka končala šele v mandatu nove vlade, če bo vlada s »takšno intenzivnostjo iskala rešitve, kot jih zdaj«. Pogajalski skupini vlade in policije sta se na pogajanjih nazadnje sestali 22. decembra lani. »Novega vabila na nadaljevanje pogajanj nismo dobili. Mislim pa, da se bomo srečali prihodnji teden, saj je vladna stran pri nas poizvedovala, kateri termin bi nam v prihodnjih dneh ustrezal,« nam je povedal Radivoj Uroševič, ki pa ne ve, ali to pomeni nadaljevanje pogajanj ali zgolj sestanek. Stavka se, kot je pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije, nadaljuje po predvidenem scenariju. »Pozorni smo na to, da za ljudi ne bi bila preveč boleča. So pa trenutno v največjem precepu policisti, ki stavkajo, in so hkrati tudi delodajalci.« Sindikata sta sicer pred dnevi zavrnila predlog vlade za odpravo plačnih anomalij, saj je bil daleč od njihovih zahtev. Odziva vlade na zavrnitev predloga še nimajo, je dejal Uroševič.