Vrhunec noče več voditi UKC

Mandat se mu izteče 10. avgusta. Svet zavoda prosi, naj do takrat najdejo novega vršilca dolžnosti.

Objavljeno
22. julij 2015 15.02
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana − Simon Vrhunec, ki je zadnji dve leti kot vršilec dolžnosti vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, je na današnji novinarski konferenci dejal, da po 10. avgustu, ko se mu izteče mandat, ni več pripravljen voditi tega zavoda. To je zapisal v pismu, ki ga je poslal svetu zavoda.

Vrhunec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da ni več pripravljen nadaljevati svojega dela kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja, prav tako je predsedniku sveta zavoda Tomažu Glažarju povedal, da noče več kandidirati za funkcijo generalnega direktorja.

Svet zavoda v pismu prosi, naj naredijo vse, da bi našli primernega novega vršilca dolžnosti, ki bi prevzel delo po izteku njegovega mandata. Vrhunec je pred časom za Delo dejal: »Ker nimam podpore tistih, ki me imenujejo, me tudi del sodelavcev ne jemlje povsem resno.« Simon Vrhunec, 51-letni magister ekonomije, je v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana že polni dve leti. UKC pa vodi skupno polnih šest let. Leta 2013 ga je svet zavoda sicer izbral, a predloga vlada Alenke Bratušek sploh ni uvrstila na dnevni red, tako ga ni niti potrdila niti zavrnila. Vlada Mira Cerarja pa je Vrhunca zavrnila, nato pa ga je svet zavoda, v katerem ima Cerarjeva vlada večino, imenoval za v. d. Na razpisu za direktorja UKC letos spomladi svet zavoda ni izbral nobenega kandidata, tudi Vrhunca ne, pač pa je Vrhunca takrat znova imenoval za v. d. Kmalu za tem je ministrica Milojka Kolar Celarc Vrhunca pozvala k odstopu zaradi »smrti na nevrologiji«, ki so se sicer zgodile decembra lani in so bile znane že od januarja, torej pred Vrhunčevim vnovičnim imenovanjem.

Na dnevnem redu seje sveta UKC Ljubljana, ki je sklicana za četrtek, je sicer tudi imenovanje novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda.