Vrhunec za zdaj ostaja na čelu UKC Ljubljana

Svet UKC Ljubljana o morebitni Vrhunčevi razrešitvi danes ni odločal. Mandat se mu uradno izteče avgusta.

Objavljeno
04. junij 2013 22.24
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Svet UKC Ljubljana danes ni razpravljal o morebitni razrešitvi generalnega direktorja Simona Vrhunca, kot je bilo to pričakovati glede na izjave ministra za zdravje Tomaža Gantarja po objavi poročila protikorupcijske komisije. So pa odločali o kandidatki za strokovno direktorico UKC Dragici Maji Smrke, a ji mandata niso potrdili.

Gantar je namreč ob objavi poročila protikorupcijske komisije glede programa otroške srčne kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana napovedal, da bo svetu zavoda predlagal Vrhunčevo razrešitev, če sam ne bo odstopil. Danes pred sejo sveta UKC se je Gantar tudi sestal z vladnimi predstavniki v svetu.

A svet o tem vprašanju danes ni odločal. Predsednik sveta France Cukjati je na novinarski konferenci po seji povedal, da je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije prišlo potem, ko so že oblikovali dnevni red današnje seje, zato gradiva na današnjo sejo nisi mogli uvrstiti.

Glede na to, da gre za obsežno in zahtevno področje ter da protikorupcijska komisija »ni omogočila, da bi stranke v postopku dale odziv na poročilo, smo dolžni to mi storiti«, je dejal Cukajti. Po njegovih besedah je vodstvo UKC že pripravilo obsežni odgovor na poročilo, ki ga bodo obravnavali na seji sveta čez tri tedne.

Bo pa v soboto objavljen razpis za generalnega direktorja UKC Ljubljana. Vrhuncu se namreč mandat izteka avgusta. Kot je dejal, je še prezgodaj govoriti o tem, ali se bo ponovno potegoval za ta položaj. Je pa poudaril, da je zadovoljen s svojih iztekajočim se mandatom, saj da je že izpolnil večino točk programa. Poleg tega je bilo vse storjeno v korist bolnikov, in sicer na gospodaren način, je poudaril in ponovil, da se ni okoristil niti za evro.