Vrnil se je železni Herman Rigelnik

Kaj bo pokazala revizija računskega sodišča?

pon, 12.02.2018, 06:00

Ljubljana – V petek se je iztekel rok, v katerem je morala DUTB odgovoriti na predlog revizijskega poročila računskega sodišča o njenem poslovanju za leti 2014 in 2015. Velik del dobrih 400 strani dolgega poročila je namenjen prodaji terjatev do družbe ACH, ki jo je dolga leta vodil Herman Rigelnik.

»Ker je bil to takrat eden ključnih poslov Družbe za upravljanje bank (DUTB), je jasno, da smo pod drobnogled vzeli tudi prodaje terjatev do ACH,« je pred objavo izsledkov revizije, ki so še zaupni, dejal Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča.

DUTB je terjatve do holdinga ACH prodala marca leta 2015 v paketu s terjatvami do Elana, Adrie Airways in Polzele. Kupec je bila ameriška Bank of America Merrill Lynch (BAMLI), posel pa je vznemirjal javnost, saj so se pojavile ocene, da so bile terjatve prodane prepoceni. Zdelo se je, da so v DUTB pri prodaji pomagali BAMLI, saj konkurenčnih ponudnikov, ki so se zanimali za nakup, niso pozvali k izboljšanju ponudb. Za marsikoga je bilo nerazumljivo, da so terjatve tako različnih podjetij prodajali v paketu in k oddaji ponudb niso pozvali vlagateljev, ki bi kupili le terjatve do posameznih družb. Kmalu po tem je v zgodbo vstopila še investicijska skupina VR Capital, ki upravlja največji ruski hedge sklad, zato so se pojavile špekulacije, da je BAMLI terjatve kupila v imenu tretje osebe.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor