Vrnimo ime neznanemu junaku

Kdo so osebe na fotografiji? Ali prepoznate neznane junake slovenske osamosvojitve?

Objavljeno
31. maj 2016 20.23
vojna
Ali Žerdin
Ali Žerdin

Vtis, da je slovensko osamosvojitev izvedla politična elita, je napačen. Osamosvojitev je izvedlo ljudstvo. Najprej z jasno izraženo voljo na plebiscitu, potem z najširšim odporom proti agresiji jugoslovanske vojske. Oglasite se nam na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

***

Sredi vojne je v kraju Moste v današnji občini Komenda obtičal tank jugoslovanske armade. Ob samem začetku vojne, 27. junija okrog treh ponoči, je tank zapustil vrhniško vojašnico, potem pa se je skkozi Ljubljano, Črnuče, Trzin in Mengeš prebijal proti mednarodonemu letališču. In kot je navada pri okupacijah, naj bi dve tankovski koloni – druga se je proti Brniku prebijala prek Šentvida – zasedli letališče.

Kakšnih osem kilometrov pred ciljem se je tank na cesti, ki povezuje Mengeš in Brnik, pokvaril, posadka pa ga je zapustila.

Potem so se okrog tanka začeli zbirati domačini. Jekleno pošast so v naslednjih urah najprej okrasili z biciklom, obešenim na tankovsko cev. Potem so tank oskubili, v naslednjih dneh pa je nekdo vanj zlil bencin in ga zažgal. Ljudsko izročilo pravi, da je bencin v tank zlil človek z imenom Aco. Oklepnik je nekaj časa gorel, potem pa je eksplodiral. Tanku, ki je bil poln streliva, je odneslo jekleno kupolo. Eksplozija na srečo ni nikogar resneje poškodovala, čeprav so deli tanka leteli daleč naokrog.

Jekleni simbol

Tank, ki je obtičal pri Mostah, je bil eden najbolj priljubljenih motivov domačih in tujih fotoreporterjev, hkrati pa je nemudoma postal eden od simbolov desetdnevne vojne. Po eni strani je pripovedoval, da so težki kalibri jugoslovanske vojske – na srečo – hitropokvarljiva roba.

Po drugi strani je pripovedoval o avtentičnem veselju ljudstva, ki se je zavedalo, da oklepniki niso nepremagljivi. Hkrati pa je spominjal na gusarsko ladjo, s katere so plenilci, ko je šlo nekaj narobe, zbežali.

Oklepnika je bilo vsak dan manj − in na koncu je eksplodiral. Ognjemet je bil nevaren, a je, kot vsak ognjemet, govoril o tem, da je ogenj mogoče ukrotiti.

Ob desantu vrhniške oklepne enote na Brnik je imela Slovenija tudi nekaj sreče. Poleg tega, da so se najsodobnejši jugoslovanski tanki M84 kvarili, so bile posadke slabo usposobljene. Eden od tankov se je pokvaril že na avtocesti pri Brezovici, trije tanki so obstali okrog Toškega čela, ker so se na poti čez Toško čelo najprej izgubili, potem pa so med slabo izvedenim manevriranjem obtičali in jih ni bilo mogoče izvleči.

Pri Mengšu je obtičalo še nekaj oklepnikov; na mostu čez Pšato je eden od oklepnikov raztrgal gosenico.

Na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. zbiramo bolj natančna pričevanja o dogodku pri Mostah. Hkrati bralce vabimo, da nam povedo, ali lahko prepoznajo osebe na fotografiji, ki jo je junija 1991 v Mostah posnel Delov fotoreporter Tomi Lombar.

V prihodnjih dneh bomo objavili še kak ducat prizorov iz vojne za Slovenijo, na katerih nastopajo neznani junaki slovenske osamosvojitve. In tudi v prihodnjih dneh bomo povabili bralke in bralce, da nam pomagajo poiskati imena in priimke neznanih junakov slovenske osamosvojitve.