Vrnitev odpisanih izpitnih centrov

Tolmin, Idrija, Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Litija, Velenje, Brežice in Ormož bodo tako začasno spet izpostave izpitnih centrov.

Objavljeno
17. junij 2015 10.38
Ljubljana 7.5.2012, avto sola foto: Tomi Lombar
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Slovenska mesta, ki jih je nov pravilnik o izpitnih centrih lani črtal s seznama krajev za opravljanje izpita, bodo predvidoma spet dobila to možnost. Agencija za varnost v prometu je po lokalnih pritiskih namreč privolila v polletno poskusno obdobje, toda Ilirska Bistrica še naprej opozarja na ustavno tožbo.

Tolmin, Idrija, Ajdovščina, Ilirska Bistrica, Litija, Velenje, Brežice in Ormož bodo tako začasno spet izpostave izpitnih centrov. Od števila kandidatov na izpitih pa bo odvisno, ali bodo tudi v prihodnje gostili izpitne vožnje. Rešitev je nekakšen kompromis, da bi pomirili proteste lokalnih okolij, medtem ko kandidati marsikje ne bodo imeli olajšanega dostopa do izpita. Tako bo kandidat v Tolminu lahko začel izpitno vožnjo, toda zaključiti jo bo moral v Novi Gorici.

»Nimamo težav, da bi se približali lokalnemu okolju, toda kandidate moramo ocenjevati v skladu s pravilnikom. To pomeni, da v Tolminu ni možno opravljati celotne vožnje, ker tam ni večpasovnic in zahtevane gostote prometa. Hkrati pa to pomeni, da bi takšna izpitna vožnja zahtevala dve uri. Dvomim, da si kandidati želijo tega,« z rešitvijo očitno ni bil najbolj zadovoljen direktor Agencije za varnost v prometu Igor Velov. Podrobnosti poskusnega obdobja bo agencija določila predvidoma do konca junija.

Polovica leta pomeni dva meseca pravega dela

Odločitev so v šolah vožnje sprejeli zadržano. »Če bomo sploh zdržali skozi poskusno obdobje, je to kljub vsemu nekoliko boljša novica. Kljub temu se je v tem času že veliko spremenilo. Včasih je bilo v učilnici 30 kandidatov, nazadnje so bili trije. Odhajajo pač tja, kjer lahko opravljajo izpit. Toda večpasovnice in avtoceste ter krožna križišča so statistično za promet najbolj varni odseki, medtem ko je prehitevanje kolesarja v Trenti lahko bistveno večji izziv, ki so mu težko kos tudi kandidati z dobrim tehničnim znanjem,« je povedal podjetnik Maksimiljan Ručna iz kobariške Šole vožnje.

Peter Svetič iz litijske avtošole Si-Car se zavzema, da bi poskusno obdobje trajalo najmanj leto dni, kar je bil sicer tudi predlog ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča na enem izmed skupnih sestankov glede izpitnih centrov. Svetič opozarja, da čas poletnih dopustov ni primeren za testno obdobje. »Dejansko bi zdaj iz polovice leta dobili dva merodajna meseca, saj kmalu nastopi zimsko obdobje, ko posel tako ali tako upade. Če se že uvaja poskusno obdobje, naj bo to daljše. Zdaj pa se ga uvaja samo zato, da bi nam nekdo čimprej in na vprašljiv način dokazal, da nimamo prav,« je bil kritičen Svetič, ki trdi, da gre za centralizacijo posla in ne za racionalizacijo stroškov.

Diskriminatorni pravilnik?

Rešitev pa očitno ni prepričala tudi ilirskobistriškega župana Emila Rojca. Še vedno namreč opozarja na ustavno presojo, ki jo je občina napovedala za 16. avgust. »Pravilnik nekaterim občinam dovoljuje nekaj, česar drugim ne. To je diskriminatorno,« je dejal Rojc. Imen občin ni hotel izdati, ni pa tudi zanikal, da gre za Kočevje in Trbovlje, kjer je možno opravljati izpit, četudi ne izpolnjujeta vseh pogojev. »Naši občani niso nič manj vredni. Rok za vlogo ustavne pritožbe je eno leto, zato imamo še nekaj časa. Na žalost pa nisem optimist, da bi se lahko dogovorili, saj novi predlogi za nas niso sprejemljivi. Država nam krade zaposlitve: odhaja geodetska uprava, na vrsti je sodišče, davčna je že odšla. Država bo imela manjše stroške, državljani pa precej večje,« je sklenil. Bistričani še naprej trdijo, da bi bil edini razlog za spremembo pravilnika analiza, ki bi dokazala, da so vozniki, ki na svojem območju nimajo avtoceste, povzročitelji več prometnih nesreč kot ostali. A takšne analize vsaj za zdaj še ni.

Z ustavno presojo je sicer že lani občine prehitel podjetnik Samo Mlekuž iz Bovca. Predlogi agencije ga niso prepričali, da bi umaknil zahtevo: »Ne, ker še vedno nisem dobil odgovora, kakšna je razlika med Kočevjem, Slovenj Gradcem, Tolminom, Idrijo in Ajdovščino, da se nekje lahko opravlja izpit, drugje pa ne. Bistveno je, da dobimo pojasnilo, po kakšnem ključu se je delala ta razlika. Zato nasprotujem tudi uvedbi poskusnega obdobja.« Ustavno sodišče vloge za zdaj še ni obravnavalo.