Vročinski val se končuje, ozračje bodo osvežile plohe in nevihte

V prihodnjem tednu se obetajo dnevne temperature okoli 25 stopinj Celzija.

Objavljeno
15. avgust 2015 10.18
Ljubljana
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Ljubljana − Z današnjim dnem se marsikje po Sloveniji končuje daljše obdobje vročih dni. Le v vzhodnih krajih bo čez dan še vroče, popoldne in proti večeru pa se bodo začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo v prihodnjih dneh tudi drugod znatno osvežile ozračje, piše Slovenska tiskovna agencija. Tako se v prihodnjem tednu obetajo dnevne temperature okoli 25 stopinj Celzija.

Dežurni meteorolog Jure Cedilnik je za STA pojasnil, da bo vročina v prihodnjih dneh popuščala postopno. Danes bi lahko ponekod sicer še namerili nad 30 stopinj Celzija, zlasti v zahodnih krajih pa bodo temperature nekoliko nižje. Nato bodo temperature iz dneva v dan nekoliko nižje, tako da bomo v prihodnjem tednu čez dan povečini namerili med 20 in 25 stopinj Celzija.

Po štirih vročinskih valovih letošnjega poletja se tako bliža obdobje nekoliko nižjih temperatur, piše STA. Tudi proti koncu meseca sicer ni izključen kakšen dan s temperaturo nad 30 stopinj, vendar pa tako vroče, kot je sedaj, po besedah Cedilnika ne bo več. »Če se po sredini avgusta ohladi, se prav zelo ogreti ne more več,« je pojasnil.

Letošnjega poletja sicer še ni konec, tako da o skupnem številu vročih dni še ni mogoče govoriti. Za zdaj kaže, da se bo uvrščalo med najtoplejša poletja, najbrž pa ne bo preseglo poletja leta 2003, ki je bilo po številu vročih dni res izjemno, je še povedal Cedilnik.

Opozorilo o toplotni obremenjenosti zaradi vročine bo danes še veljalo za vzhodne kraje, kjer bo neviht malo in bo temperatura še presegla 30 stopinj Celzija, v nedeljo in dneh po njej pa najverjetneje ne več, še piše STA.