Vrtcu Majer v Črnomlju šteti dnevi

Na občini s predlogom inšpektorja za izbris iz razvida vrtcev menda še niso seznanjeni.

Objavljeno
28. december 2017 19.51
Vrtec Majer
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Črnomelj, Ljubljana – Zaradi nepravilnosti, ki jih je ugotovil pri pregledu črnomaljske vrtčevske enote Majer, je inšpektor za šolstvo in šport predlagal pristojnemu ministrstvu izbris vrtca iz razvida oziroma zaprtje objekta. Na direktoratu za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo pravijo, da se bodo z občinskim vodstvom sestali v začetku januarja in poskušali najti rešitev.

Inšpektor je zaradi ugotovljenih kršitev, ki jih ustanovitelj ne more odpraviti, »direktno predlagal izbris vrtca iz razvida izvajalcev javno veljavnih programov«, so za Delo povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Glavni očitek se nanaša na prekoračitev začasnosti objekta, saj enota Majer deluje v nenamenski stavbi v bivalnih kontejnerjih že več kot 20 let, kar je v nasprotju s pravilnikom o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo vrtca. V njem je določeno, da je vrtec iz mobilnih enot nenamenska stavba, ki se lahko uporablja začasno, največ dvajset let. Ker gre za nenamensko stavbo, bi poleg tega v njej lahko bila le dva oddelka, in ne trije kot zdaj.

Občina ne bo imela veliko časa

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič za Delo ni hotela komentirati odločitve inšpektorja, ker da z njo ni seznanjena. Na vprašanje, ali bodo na območju občine lahko uredili vrtčevske prostore za tri oddelke vrtca (31 otrok), kolikor jih je zdaj v Majerju, je odgovorila, da bodo to poskušali storiti. V primeru zaprtja enote Majer, o čemer starši ne dvomijo več, bodo morali na občini hitro poiskati rešitev. Zakon o vrtcih določa, da kadar vrtec nima prostih mest, starši pa izrazijo interes za vključitev v vrtec za vsaj en oddelek otrok, je lokalna skupnost dolžna v 30 dneh začeti postopek za zagotovitev dodatnih prostih mest v javnem vrtcu ali razpisati koncesijo. »To je to, kar starši pričakujemo in zahtevamo,« je inšpektorjevo odločitev komentiral neformalni vodja staršev majerskih otrok Darjan Grudnik, ki pravi, da bi vrtec moral biti že zaprt, saj obratuje na črno. Občina naj po njegovem primerne prostore poišče, »kakor ve in zna«. Peticijo za zaprtje vrtca je na socialnem omrežju podpisalo 616 ljudi, od tega 230 iz Črnomlja. »Tega si naši otroci ne zaslužijo in starši ne bomo več prenašali takšnega odnosa občine do najmlajših! Vrtec mora postati prva točka dnevnega reda na vseh občinskih svetih,« je v pismu na lokalnem radiju zapisala mamica malčka Urška Šavli.

Dobre vzgojiteljice, vse drugo katastrofa

Inšpektor Alen Kofol je pri pregledu vrtca ugotovil še, da je igrišče premajhno in ni opremljeno s preprostimi, sestavljenimi in kompleksnimi igralnimi enotami, tako da je za vsakega otroka na voljo najmanj 1,5 igralnega mesta in da omogoča izbiro dejavnosti, socialne stike in umik v zasebnost. Velikost igralne površine je upoštevana v dveh oddelkih, v tretjem z enajstimi otroci pa je manjša od treh kvadratnih metrov, kar je v nasprotju s soglasjem šolskega ministrstva črnomaljski občini. Neprimerna so tudi stranišča, vratna stekla pa niso zavarovana s folijo pred morebitnim razbitjem. Občinska svetnica in članica sveta Javnega zavoda Vrtca Otona Župančiča Črnomelj Maja Kocjan je povedala, da vse, kar je v vrtcu dobrega, so vzgojiteljice, vse drugo je »čista katastrofa«.