»Vrtec je treba takoj zapreti do izvedene sanacije!«

Neuradno je nova analiza tal hudinjskega vrtca pokazala še višje vrednosti težkih kovin kot analiza, ki so jo naročili starši.

Objavljeno
20. junij 2017 22.04
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Mestna občina Celje ima že nekaj dni rezultate analize tal otroškega igrišča hudinjske enote Vrtca Tončke Čečeve. Potrdili so nam, da so včeraj dobili tudi usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NJIZ), ki zaradi močno preseženih vrednosti težkih kovin v vzorcih predlaga proučitev možnosti sanacije območja. Občina o ukrepih še molči.

Čeprav uradno nihče nima rezultatov analize, smo iz različnih virov dobili informacijo, da so vrednosti težkih kovin v tleh hudinjskega vrtca zelo visoke in da so rezultati še precej slabši od tistih, ki so jih pridobili starši sami. Starši otrok so namreč novembra lani na vrtčevskem igrišču odkrili koščke žlindre, zaradi popolne neodzivnosti pristojnih pa so sami vzeli vzorec zemljine in jo dali v analizo. Analizo je opravil Kmetijski inštitut Slovenije in ugotovil presežene mejne vrednosti arzena, opozorilne vrednosti svinca in kadmija ter presežene kritične vrednosti cinka.

Že te vrednosti so bile alarmantne, vendar občina ni začela sanacije, ampak je naročila novo analizo. Ta naj bi po naših informacijah pokazala še precej slabše rezultate. Po naših podatkih naj bi ugotovili, da je kadmija na otroškem igrišču okoli 20 miligramov na kilogram suhe snovi, mejna vrednost kadmija je samo 1 mg/kg suhe snovi, kritična pa 12 mg/kg suhe snovi.

Direktorica Inštituta za okolje in prostor dr. Cvetka Ribarič Lasnik nove analize še ni videla, je pa dejala, da bi občina morala ukrepati že zdavnaj: »Že pri analizi, ki so jo naročili starši, so ugotovili presežene vrednosti petih nevarnih snovi, ki so dolgoročni ubijalci. Zastopanost teh nevarnih snovi je identična, kot bi bili na stari Cinkarni, le da so tam vrednosti verjetno višje. Na otroškem igrišču ta onesnažila nimajo kaj iskati. Tam bi morala biti toleranca ničelna!«

Tožbe proti občini

Ribarič Lasnikova je že pred meseci dejala, da je zamenjava zemljine nujna. To ostro spet poudarja: »Vrtec je treba takoj zapreti do izvedene sanacije, to je zamenjava zemlje. Starši naj otroke umaknejo iz vrtca, če jim hočejo dobro. Imajo vso pravico, da začnejo razmišljati o tožbi zaradi nevestnega in neodgovornega upravljavca otroškega vrtca zaradi izpostavljenosti otrok nevarnim snovem, ki njihovo zdravje ogrožajo dolgoročno. Žalostno je, da morajo starši plačevati, da se njihovi otroci lahko igrajo na onesnaženem igrišču. Leta 2014 je bil zgrajen nov vrtec in čudi me, da ni bila določena tudi ureditev igrišča okoli vrtca. Jasno je, da če si postavite hišo, si uredite tudi okolico.«

Dr. Nadja Romih, ki je doktorirala iz težkih kovin, v vrtcu pa ima dva otroka, je nad počasnostjo občine zgrožena: »Starši poročila še nismo videli, sem pa prepričana, da so vrednosti katastrofa. Ukrepati bi morali že po naši analizi, ampak si kupujejo čas.«

Občina je priporočila NIJZ dobila včeraj. NIJZ sicer ocenjuje, da akutnega tveganja za zdravje otrok ni, a ker ni mogoče v celoti izključiti vnosa prsti in s tem toksičnih kovin v otroška telesa, občini vendarle predlagajo, naj razmislijo o sanaciji območja. Ribarič Lasnikova je zgrožena: »Pa kaj imajo razmišljati? Zemljo je treba odpeljati in pripeljati novo.« Zakaj niso zemlje zamenjali že, ko je vrtec celo poletje 2014 pred jesenskim odprtjem sameval, ni znano. Poleg tega občina za vsebnost težkih kovin v tleh otroških igrišč ve že vsaj dvanajst let, takrat je bila namreč narejena zadnja analiza tal. Do danes ni naredila še nič.