Vsak bo lahko vstopil v Cankarjev svet

Društvo slovenskih pisateljev je za osrednjo prireditev praznovanja rojstnega dne Ivana Cankarja izbralo Celje.
Fotografija: Uporabna inštalacija Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje na Savinjskem nabrežju je nastala po navdihu iz Pohujšanja v dolini šentflorjanski. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Odpri galerijo
Uporabna inštalacija Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja Šolskega centra Celje na Savinjskem nabrežju je nastala po navdihu iz Pohujšanja v dolini šentflorjanski. FOTO: Špela Kuralt/Delo

Celje – V letu, ko se spominjamo 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, bodo pisateljev rojstni dan na veliko praznovali v Celju. V mesto 9. maja prihaja več kot dvajset literatov na osrednjo prireditev Cankarjevih dni, ki jih do 11. junija organizirata Fit media in Društvo slovenskih pisateljev. Cankar bo prisoten tudi v navidezni resničnosti.

Po besedah Zorana Pevca iz Društva slovenskih pisateljev so Celje izbrali zaradi Fit medie oziroma njenega izbora za najboljšo pesniško zbirko, ki dobi Veronikino nagrado. Cankarjevi dnevi so se že začeli s postavitvijo instalacije dijakov srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja na Savinjskem nabrežju. »Sto klafter debel, sto klafter visok« je urbana knjižna omara s stoli in Cankarjevimi knjigami, navdih za postavitev knjižnega zidu pa je Pohujšanje v dolini šentflorjanski.



V času Cankarjevih dni se bo v Celju zvrstilo 25 dogodkov, 9. maja pa v središču mesta pripravljajo literarno-glasbeni recital Narod si bo pisal sodbo sam. Kot je dejal režiser Kristian Koželj, bodo Cankarja predstavili kot domoljuba, literata in ljubimca. V dopoldanskem recitalu na Krekovem trgu bodo poleg pesnikov in pisateljev nastopili še recitatorji, gledališki in glasbeni izvajalci, osnovnošolske in dijaške skupine, pripravljajo tudi parado kostumiranih Cankarjevih dramskih likov, popoldne pa bodo recital ponovili na zvezdi v središču mesta. Na ta dan bo v Celju več kot 20 najpomembnejših literatov pri nas, v Celje prihajajo Veronikini nagrajenci, prejemniki zlatnika poezije, Prešernovi nagrajenci. Nekateri bodo obiskali tudi šole, zvečer pa branja in srečanja z literati pripravljajo v pubu Zlata jama.

Izjemni odziv mesta

Kot je dejal Jože Volfand iz Fit Medie, se je mesto na pobudo Društva slovenskih pisateljev, da bi praznovali prav v Celju, izjemno dobro odzvalo. SLG Celje z razstavo fotografij Cankarjevih predstav, ki so bile prelomne za slovenski prostor in jih je večino režiral Mile Korun. Srednja šola za hortikulturo in vizualne umetnosti bo sredi mesta postavila veliko skodelico kave, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije pa omogočila »pogovor« s Cankarjem. »Navidezna resničnost pomaga pri izkustvenem učenju. V mestu bomo postavili škatlo, ki bo omogočala vstop v Cankarjev svet. Vsak bo lahko vstopil, si nadel očala za navidezno resničnost in preživel s Cankarjem dobri dve minuti,« je dejal Alen Pavšer, ki pa še ne želi razkriti, kaj bo Cankar povedal.

Skrivnost ostaja tudi del Cankarjevega življenja. Tančico bi lahko odkril Cankarjev prijatelj, pisatelj, pesnik in prevajalec Vladimir Levstik, ki je živel v Celju. Skupaj sta prekrokala noč dober mesec, preden je Cankar umrl. Pojavile so se govorice, kaj naj bi se v tisti okajeni noči med njima, ki sta imela precej burno prijateljstvo, zgodilo, vendar sta skrivnost oba odnesla v grob.

Komentarji: