Vse ankete napovedujejo zmago SDS

Dobila naj bi dve poslanski mesti, enako SD, ki po številu glasov nekoliko zaostaja - Uvrstitev v evropski parlament se obeta še Zaresu, NSi, LDS, morda tudi Desusu.

pet, 29.05.2009, 06:00
Na volitvah pred petimi leti je bila volilna udeležba le 28,3-odstotna. To je precej manj kot na volitvah v državni zbor, ki se jih je doslej še vedno udeležilo precej več kot polovica volilnih upravičencev. Za letošnje evropske volitve se ne napoveduje nič kaj večja udeležba. Anketiranci sicer radi navajajo, da se jih nameravajo udeležiti, a kot kažejo izkušnje, se ti dobri nameni do dneva volitev nemalokrat izjalovijo. V Dnevnikovi anketi so jih denimo spraševali tudi, ali so se udeležili prejšnjih volitev v evropski parlament, in pritrdilno je odgovorilo kar 80 odstotkov vprašanih, kar kratko malo ne more biti res. Letos Dnevnik napoveduje, da udeležba v resnici ne bo presegla 30 odstotkov. Tudi po Delovi napovedi bo udeležba letos 30-odstotna.

Ljubljana - Da na junijskih volitvah v evropski parlament najbolje kaže listi SDS, kažejo vse javnomnenjske ankete, ki so jih v zadnjem času izvedli za potrebe in po naročilu uredništev slovenskih dnevnikov. O tem, kdo vse se bo uvrstil na sedem poslanskih mest, ki pripadajo slovenskim poslancem v evropskem parlamentu, pa dajejo ankete različne napovedi.

 

Primerjali smo tri ankete, ki so jih pred evropskimi volitvami objavili trije slovenski dnevniki: Večer 21. maja, Dnevnik in Delo pa 25. maja. Za Delo je anketo opravila agencija Delo stik, za Večer RM plus, za Dnevnik (hkrati z njim je naročnica ankete tudi POP TV, ki je izide objavila dan prej v svoji osrednji informativni oddaji) pa agencija Ninamedia. Izidi niso neposredno primerljivi - zaradi različnih metodologij in tudi različnega načina predstavitve podatkov. Kljub temu pa vse ankete kažejo sorodne trende.

 

Najprej to, da bo največ glasov šlo listi SDS. Vse ankete ji (čeprav z različnimi številkami) napovedujejo približno tretjino glasov več kot drugouvrščeni listi SD. Nadaljnje razvrstitve list pa se že razlikujejo. V zgornjem delu, med strankami, ki bodo najverjetneje dobile svojega poslanca v evropskem parlamentu, so še Zares, LDS, NSi in Desus. S tem, da se je denimo Desus v Delovi anketi presenetljivo dobro odrezal, v Večerovi anketi pa je le malo pred SLS. Ta pa po nobeni od anket ne pride v parlament. Nobenih možnosti, da bi se uvrstile v evropski parlament, nimajo zunajparlamentarne stranke: KSS (Krščanski socialisti Slovenije), Združeni zeleni, tudi SMS (Stranka mladih Slovenije), prav tako pa ne Neodvisna lista za pravice bolnikov, ki je bila ustanovljena posebej za te volitve.

 

Koliko poslanskih sedežev komu?

 

V Delu in Dnevniku so izdelali tudi projekcijo, koliko poslanskih sedežev bi na podlagi izidov ankete pripadlo kateri stranki (v Večerovi anketi projekcije niso naredili). Po Delovi projekciji dobi dva sedeža SDS, po enega pa še SD, Zares, NSi, LDS in Desus. Po Dnevnikovi projekciji pa po dva sedeža dobita tako SDS kot SD, preostale tri pa si bodo po njihovem predvidevanju razdelili Zares, NSi, LDS in Desus - eden od teh se torej ne bo uvrstil v parlament.

 

Pri delitvi sedežev po proporcionalnem sistemu je pač tako, da že majhna sprememba deleža glasov lahko pomeni eno poslansko mesto več ali manj; to velja za vse volitve, tudi denimo državnozborske, le da se tam voli 90 poslancev, pa zato eno mesto več ali manj za neko stranko ne pomeni tako usodne spremembe kot na evropskih volitvah v Sloveniji, kjer se voli le sedem poslancev. Zato je treba tudi anketne napovedi razumeti z nekaj rezerve: SDS lahko dobi dve ali tri poslanska mesta, SD samo eno ali pa tudi tri. Vse je odvisno od razmerja glasov za posamezne stranke.

 

Nasploh pa so volitve, kjer se pričakuje tako majhna udeležba, nehvaležne za anketno napovedovanje. Ne glede na skromnost udeležbe namreč štejejo glasovi tistih, ki se volitev udeležijo. Prav mogoče je, da so v anketah najglasnejši tisti, ki se prihodnjo nedeljo volitev sploh ne bodo udeležili. Slika na volitvah bo torej lahko precej drugačna od te, ki se kaže zdaj.

 

Kaj veliko anket pred tokratnimi volitvami sicer ni bilo objavljenih. V primerjavi z državnozborskimi volitvami pred dobrega pol leta, ko so ankete o tem, koga bi volili, intenzivno objavljali po številnih medijih, je tokratna bera precej skromna. Malo najbrž zato, ker je zanimanje javnosti za evropske volitve precej manjše, kot je bilo za državnozborske. Malo pa tudi zaradi gospodarske krize, ki poganja medije v obsežno krčenje izdatkov. In ankete kar precej stanejo.


Iz petkove tiskane izdaje Dela

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Županožer

Kaj, ko bi vsi volili Zelene? Edini, ki jih še nismo preizkusili. Vsi drugi so nas že nategnili, pa se jim kar nočemo odreči.

29. maj 2009, ob 22:32:12
Neznan

Komentator | 29.05.2009 | 21:10:55
Korla v evropski parlament! Morda bo tamle uspel kaj narediti za penzioniste.
. . .
Zopet.
Naj penzione pusti pri miru in pomaga ubogim, delavcem in penzionistom.

29. maj 2009, ob 21:15:16
Neznan

Korla v evropski parlament! Morda bo tamle uspel kaj narediti za penzioniste.

29. maj 2009, ob 21:10:55
Neznan

Nejc O. | 29.05.2009 | 08:38:28
Ve se kdo je dober!
. . .
Nejc, pamet v glavo in doro premisli, koga boš volil, da ga ne boš polomil
Sinoči je na TV Odmevih močno odmevalo, kako so "eni" ZARES na ULTRA poseben način dobili desetine milijonov posojil od NLB, ki niso bila zavarovana. To so poslali skozi Singaprusko pralnico.
Mogoče se denarci že vrtijo po kakšni plakatni aferi.

A niso takšni mogoče ba še "boljši"???

29. maj 2009, ob 15:31:48
jup

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

29. maj 2009, ob 11:27:04
Murray

Nakatere rezulati te ankete tako motijo, da jih še komentirati nočejo.

29. maj 2009, ob 11:25:35
Murray

Ve se kdo je dober!

29. maj 2009, ob 08:38:28
moneta

Takole stojimo pri resnih raziskavah:
3 sedeže SDS
2 sedeža SD
1 sedež Lojze Peterle
1 sedež Zares

29. maj 2009, ob 06:25:30
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej