Vse o zraku malo v zraku

V Velenju prebivalce od leta 1988 sproti obveščajo o kakovosti zraka, v Celju o čem podobnem še razmišljajo.

Objavljeno
23. junij 2015 16.35
Jutro v Celju
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje, Celje − Medtem ko lani Mestna občina Celje prebivalcev ni posebej obveščala o prekoračitvah prašnih delcev PM10 v zraku, saj tudi za druge prekoračitve podatke na spletni strani objavlja Agencija RS za okolje, Mestna občina Velenje že od leta 1988 v časopisu Naš čas vsak teden objavlja podatke o meritvah žveplovega dioksida.

Bistvena razlika med Celjsko kotlino in Šaleško dolino je tudi ta, da je bilo lani v Celju pri 35 dovoljenih naštetih kar 41 dni s prekoračeno dovoljeno vrednostjo PM10, kar je tudi neslaven državni rekord za leto 2014, v Velenju pa je bilo takšnih dni le 15.

Prejšnji teden so nam na MO Celje pojasnili, da je odzivanje na prekoračitve prašnih delcev oteženo, saj so podatki znani dan po prekoračitvi. Za snovi, kot sta na primer žveplov dioksid ali dušikov dioksid, so določene urne dopustne vrednosti in o njih imajo podatke. A tudi v teh primerih občina ni sproti obveščala prebivalcev.

Tako, kakor je pojasnila Nina Mašat Strle, na MO Celje razlagajo svojo zadržanost pri obveščanju: »Menimo, da je bilo to storjeno že s strani Agencije. Glede na dostopnost vseh pomembnih informacij o kakovosti zraka na spletnih straneh občine in Agencije, občina ni posredovala dodatnih pojasnil javnim ustanovam, saj vsaka ustanova lahko podatke pridobi po spletu in prilagodi dejavnosti na prostem glede na napovedane koncentracije delcev PM10 v zunanjem zraku.« Kljub temu in, kakor smo že poročali, na pobudo enega izmed celjskih vrtcev, bodo v prihodnji kurilni sezoni, ko je onesnaženj največ, uvedli obveščanje ustanov in tudi javnosti.

Sodeč po poročilu, ki sta ga za zasedanje mestnega sveta prihodnji teden pripravili Sonja Glažer in Alenka Pivko Kneževič z MO Velenje, je v Šaleški dolini drugače. Ne glede na obveznosti domače zakonodaje in evropskih direktiv, ki so novejšega datuma, v Velenju prebivalstvo, vrtce in šole že vrsto let sproti obveščajo o nezdravem zraku.

Medobčinska inšpekcija občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki s sedežem na MO Velenje že od januarja 2010 na posebni občinski spletni strani prebivalcem omogoča dostop do podatkov o onesnaževalih v zunanjem okolju − objavljene so zadnje urne vrednosti in seveda prejšnje. Županom treh občin pošiljajo poročila o onesnaževalih in obveščanju javnosti ter o ukrepih, ki jih prav tako objavijo na spletni strani MO Velenje. Obenem pa, že vse od februarja 1988, torej že 27 let in ne glede na to, da jih prej k temu izrecno ni silil noben predpis, tedenska poročila o meritvah žveplovega dioksida objavljajo v časopisu Naš čas.

V Šaleški dolini imajo tri občine že od leta 2010 tudi poseben odlok o informacijskem sistemu za zrak. Po njem urejen informacijski sistem samodejno opozori dežurne službe, ta pa takoj obvesti medije in neposredno tudi naslovnike (vrtce, šole, domove za starejše, bolnišnice ...), v katerih so ranljive skupine prebivalcev.