Vse več Ravenčanov po socialno pomoč

Socialna stiska: v petih letih podvojena sredstva občine za denarne pomoči, po odvečno hrano iz trgovin prihaja že 116 ljudi, po denar 433 občanov.

Objavljeno
11. junij 2015 03.34
reut_poverty
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Socialna slika na Ravnah na Koroškem se glede na povečevanje števila ljudi, ki potrebujejo katero od oblik socialnih pomoči, poslabšuje. Sredstva, namenjena socialnim transferjem, je morala občina v zadnjih petih letih podvojiti, odprli so tudi razdeljevalnico odvečne hrane iz trgovin.

Mateja Celin

Novi socialni program razdeljevanja hrane socialno ogroženim občanom izvajajo prek javnih del. Tako imajo zaposleno sodelavko, ki vsak večer v trgovinah Tuš in Spar na Ravnah in Prevaljah prevzame odvečno hrano, jo v medgeneracijskem centru razdeli v pakete, ki jih nato prejmejo tisti, ki so do te pomoči upravičeni – to so prejemniki prehranskih paketov pri Karitasu in Rdečem križu. Takšnih je po besedah Darje Čepin z ravenske občine že 116: »Sezname sproti osvežujemo in dodajamo tudi prejemnike občinske denarne pomoči. Potrebe so velike.« Vsakdo lahko dobi paket hrane štiri- ali petkrat na mesec, brezdomci pa vsak dan.

Projekt razdelilnice hrane občina izvaja skupaj z Lions klubom, Rdečim križem in Karitasom. »Zelo si želimo skleniti tudi pogodbo z Mercatorjem, a nam ne uspe. Morda je vzrok lastništvo, morda kaj drugega,« je povedal Peter Prikržnik iz Lions kluba. Hrano je delavka najprej vozila na dom, a ker jih je bilo za to kmalu preveč, so organizirali razdeljevanje na medgeneracijskem centru. Invalidom, starejšim in bolnim jo še vedno razvozijo z občinskim avtomobilom.

Gostince so morali zavrniti

Na Ravnah na dan razdelijo 25 do 30 obrokov hrane, ob sobotah, nedeljah in praznikih na Prevaljah hrano deli Karitas. Ob četrtkih v Mežici Rdeči križ deli kruh, ki ga dobijo od tamkajšnjega peka. »Tudi gostinci so nam ponudili hrano, a je nismo mogli sprejeti, saj nimamo ustreznega prostora, ki bi zagotavljal zahtevane higienske razmere. Če bo občina odprla javno kuhinjo, pa bo ta možnost zelo aktualna,« pravi Prikržnik. Župan Raven Tomaž Rožen je dejal, da Koroški medgeneracijski center že ima potrebno infrastrukturo in bi lahko tam uredili javno kuhinjo.

Na Ravnah z občinskimi denarnimi pomočmi pomagajo tudi občanom z minimalnimi plačami, upokojencem z nizkimi pokojninami, invalidom. Cenzus upravičenosti za denarno socialno pomoč CSD (269,20 evra prihodka na odraslo osebo) so pri občinski denarni pomoči omilili za 50 odstotkov (na povprečno 360 evrov), v izjemnih primerih ga lahko še za 25 odstotkov zvišajo. »Kriterije smo omilili za upokojence, čedalje več je tudi tujcev z družinami z več otroki in samo enim zaposlenim, prosilcev, ki so izgubili statusa študenta med šolskim letom, veliko je tudi družin z enim zaposlenim z minimalno plačo, s katero ne morejo preživeti,« ugotavlja Čepinova. Lani je občinsko denarno pomoč prejelo 433 Ravenčanov, letos do maja že 252. Naraščajo tudi potrebe po subvencioniranju neprofitnih in tržnih najemnin, znesek, ki ga občina nameni za financiranje glavnih socialnih transferjev pa se je od leta 2009 do letos povečal z 288.000 evrov na 449.000 evrov. Za celotno področje socialnega varstva občina letos namenja 810.000 evrov, leta 2009 je bila številka skoraj za polovico nižja.

Skupni prostori za brezdomce

Status brezdomca ima na Ravnah sedem ljudi, kot pravi Rožen, pa zanje še ne bodo urejali zavetišča, tako kot je to pred 12 leti storila Mestna občina Slovenj Gradec. Bodo pa že letos začeli urejati bivalne enote v pritličju CSD. Za celotno etažo so sklenili pogodbo s šolskim ministrstvom, ki je lastnik prostorov. Občina jih bo v dveh letih prenovila, uredila skupni kopalnici in skupno kuhinjo ter tam ljudem v stiski ponudila brezplačno bivanje za kratek čas, dobrodošli bodo tudi brezdomci. Urejati bodo začeli že letos.