Vse večja bremena gradnje biatlonskega centra na Pokljuki

Evropska komisija od SZS terja vračilo 539.000 evrov, urad za nadzor proračuna pa je odkril za 204.000 evrov napak.

Objavljeno
28. september 2015 20.44
ŠC Pokljuka 7. 11. 2014
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Pokljuka – Za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) biatlonski center na Pokljuki namesto vir zadovoljstva postaja vse bolj vir težav. Evropska komisija SZS očita nepravilne postopke za gradnjo centra. Poleg tega da je tamkajšnji akumulacijski bazen črna gradnja, nad SZS visi še zahteva EU, da je treba za biatlonski center izdelati celovite presoje vplivov na okolje.

Evropska komisija od SZS terja vračilo 539.000 evrov, to je približno desetina zneska, ki ga je za gradnjo deset milijonov evrov vrednega biatlonskega centra pridobila iz evropskih virov. V nadzornem postopku, ki se je začel že leta 2011, so ugotovili napake pri objavi javnega razpisa za izbiro izvajalca, pri tem pa evropska komisija SZS očita, da je z razpisom kršila načela transparentnosti in enake obravnave. Prvotni razpis je zveza objavila v evropskem uradnem listu in je vseboval tudi nezakonito zahtevo, da podjetje navede še reference, ki naj bi skupaj s ceno predstavljali podlago za izbiro najboljšega ponudnika. Razpis so brez spornega pogoja ponovili, vendar so ga objavili le v slovenskem uradnem listu tako, da po mnenju evropske komisije potencialni ponudniki o razpisu niso bili ustrezno obveščeni.

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da je bil postopek dolgotrajen, ker je komisija prvotno zahtevala, naj se znesek evropskega sofinanciranja biatlonskega centra zniža za četrtino, vendar je nato v nadaljnjem postopku ministrstvo za šolstvo z novimi obrazložitvami in dokazili evropsko komisijo prepričalo, da so evropski prispevek namesto za četrtino znižali le za desetino vrednosti upravičenih izdatkov.

Nepravilnosti imajo že dolgo brado

Napake, ki bodo smučarsko zvezo stale dobrih 204.000 evrov, je leta 2011 odkril tudi urad za nadzor proračuna. V nadzoru so ugotovili, da je SZS z izbranim izvajalcem gradbenih del, podjetjem SGP Tehnik Škofja Loka (ki je lani končal v stečaju), sklenil tudi več aneksov za dodatna dela na podlagi okoliščin, ki jih po ugotovitvah urada za nadzor proračuna ni mogoče opredeliti kot nepredvidene. Znesek mora od SZS izterjati šolsko ministrstvo.

Gradbeno dovoljenje za črno gradnjo

Kako lahko te dodatne finančne obremenitve vplivajo na delovanje zveze, nam Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik SZS, ni povedal. Izgovoril se je, da aktualnih postopkov do njihovega konca ne komentirajo. Tako ni pojasnil razlogov, zakaj še naprej vztrajajo v postopku za pridobitev gradbenega dovoljenja za tri metre globok akumulacijski bazen, čeprav bi bil po gradbenem dovoljenju lahko globok le en meter. Maja Antonič, načelnica radovljiške upravne enote, je povedala le, da postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za akumulacijski bazen še ni končan. Nad biatlonskim centrom je lani obvisela tudi grožnja po vračilu 6,5 milijona evrov, kolikor so za deset milijonov evrov vreden projekt prejeli evropskih sredstev, saj v postopku niso izvedli celovite presoje vplivov na okolje. Za evropsko komisijo je bilo sporno, da je pri postopku umeščanja v prostor in izvedbi biatlonskega centra občina Bohinj prekršila direktivo o presoji vplivov na okolje, ker ni pridobila odločbe pristojnega ministrstva, ali je treba celovito presojo izvesti ali ne. SZS pa kot investitor prav tako ni izdelal presoje vplivov na okolje, s čimer je kršil habitatno direktivo, saj gre za poseg na območju Nature 2000. Včeraj z ministrstva za okolje in prostor nismo dobili odgovorov v zvezi s celovito presojo vplivov na okolje, ki so jo napovedali lani, obljubili so le, da bodo pojasnila poslali čim prej.