Vsemuzejska vstaja na solinah

V podporo Muzeju solinarstva, kulturnemu spomeniku državnega muzeja, številni muzeji na pomoč solinarskemu.

Objavljeno
14. april 2015 00.06
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Sečovlje – V bran solinarski dediščini, kulturnemu spomeniku državnega pomena in v podporo prizadevanju Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran proti zapiranju Muzeja solinarstva so se odzvali skoraj vsi slovenski muzeji. Njihovi predstavniki pomagajo na solinah (Fontaniggeah) voditi in predstavljati pomen kulturne dediščine Slovenije.

Na okoljskem ministrstvu, ki ga vodi Irena Majcen, po več kot tednu dni še vedno ne pojasnijo, zakaj solinarskemu muzeju letos niso zagotovili denarja, čeprav jih k temu zavezuje načrt upravljanja Krajinskega parka Sečoveljske soline. Na kršitev so v parlamentu s poslanskim vprašanjem opozorili tudi poslanci Združene levice.

Včeraj se je piranskemu muzejskemu svetniku in najboljšemu poznavalcu solinarske dediščine Flaviju Boninu pridružil restavrator konservator Andrej Ferletič iz Goriškega muzeja, danes bosta v solinarskem muzeju solidarnostno pomagali direktorica Marjana Žibert in Tatjana Dolžan Eržen iz Gorenjskega muzeja, jutri Monika Montanič in Urša Valič iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, v četrtek predstavniki Dolenjskega muzeja, v petek direktorica Barbara Ravnik in nekdanji direktor Boris Gombač iz Narodnega muzeja. Prihodnji teden so napovedani direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, direktorica Natalija Polenc in Urša Vodopivec iz Tehničenga muzeja Slovenije, podporo in pomoč so obljubili še Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Belokrajnski muzej Metlika, Skupnost muzejev Slovenije in Slovensko muzeološko društvo. V muzeju so pripravljeni delati tudi študenti Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem ...

V soboto pa bo na solinah pravi dogodek ali kulturni »stand-up«, ko se bosta Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, njeni direktorici Bredi Činč Juhant in Mojmirju Štanglju pridružila društvo heritologov in Verena Vidrih Perko, kulturno-ekološki dogodek pa bo angažiran uvod v solinarski praznik.

Prvič tako odločen odziv

»Prvič se je zgodilo, da so se muzeji odzvali tako odločno. Zdi se, da se je zaradi nekaterih odločitev kapljica prelila čez rob nezadovoljstva. Muzeji so se že srečevali s težavami, ampak tako množičnega in enotnega odziva še ni bilo,« je včeraj dejal direktor Pomorskega muzeja Piran Franco Juri, ki je prepričan, da je odločitev MOP o ukinitvi financiranja Muzeja solinarstva pravno sporna, škodljiva za usodo kulturnega spomenika državnega pomena in odnose med muzejem ter Solinami, ki upravljajo krajinski park.

»Ljudje čutijo z dediščino. Načenjajo vprašanje, kdo naj upravlja muzejsko dediščino. Pri tem ne krivimo sedanjega koncesionarja in upravljavca krajinskega parka Solin Pridelave soli. Toda očitno je, da nekatere odločitve povzročajo veliko škode. Zdi se, da bi želeli poenotiti krajinski park in muzej. Naj povedo, kako in zakaj,« je dejal Juri. Priložnost za to bo že okrogla miza, na katero bosta povabljeni kulturna in okoljska ministrica Julijana Bizjak Mlakar in Irena Majcen.