Protesti proti oblasti: Slovenija (v živo)

V Novi Gorici za jutri v organizirajo »Odprti prostor Goriške«, na Ptuju se ustanavlja nova stranka ZSL.

Objavljeno
21. december 2012 10.40
Posodobljeno
21. december 2012 11.00
Dopisniki Dela, Ni. Č., Delo.si
Dopisniki Dela, Ni. Č., Delo.si
Nova Gorica: »Dovolj je dovolj!« v Novi Gorici

V Novi Gorici se protestniki zbirajo od 15. ure pri Rusjanovem spomeniku ob Eda centru, od koder se bodo odpravili na obhod po mestu.

Sporočilo četrtega protestnega shoda je »Dovolj je dovolj!«.

»Napočil je čas, da očistimo politiko kriminalne golazni, ki nas vsako leto bolj izkorišča in ropa. Vendar se mi ne damo. V težkih časih znamo stopiti skupaj. Slovenci smo enotni kljub razlikam,« so na Facebooku sporočili organizatorji, ki tudi tokrat pozivajo k mirnim protestom, sporočili.

16:40

Izpred občinske stavbe je dobrih sto protestnikov povorko nadaljevalo do novogoriškega sodišča, kjer so vzklikali »Kdo ščiti Volka?« (Marko Volk je bivši direktor Mipa, ki je podjetje izčrpal, op.a.)

Protestniki so peli tudi Bandiero rossa.

Odpravili so se na Bevkov trg, kjer bodo z današnjim protestom najverjetneje zaključili.

16:25

Jutri ob 11. uri bo na novogoriški občini »Odprti prostor Goriške«, kjer bo lahko vsak prišel do besede.

Civilna iniciativa je na prejšnjih 3. protestih zahtevala, da vsak pride do besede in izrazi svoje mnenje.

Približno 100 jih mirno protestira, na trenutke kdo zažvižga.

Policija kroži po mestu z marico.

16:15

Približno 100 protestnikov je izpred Rusjanovega trga krenilo po mestu in naredilo manjši, petminutni obhod. Trenutno so pred občinsko stavbo, kjer prižigajo sveče.

Protestniki zahtevajo pravno državo, nekaj je rdečih, proletarskih, zastav, nekaj transparentov.

Transparenti: »Kje so Mipovi tajkuni?«, »Kje so odpravnine ukradenih delavcev?«, »Država krade socialne prispevke, donacije.«

15:00

Na Rusjanovem trgu se je zbralo približno 30 protestnikov in nekaj policistov, ki spremljajo dogajanje.

Transparenti:

Med transparenti je med drugim opaziti poziv ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku, v. d. generalnega direktorja direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Alenu Kofolu in državni sekretarki Mojci Škrinjar, naj se umaknejo, ker da jim »ni mar za otroke«.

Eden od transparentov je namenjen tudi oblasti oziroma sodstvu, na katerem se protestniki sprašujejo, kje so njihovi tajkuni in odpravnine od okradenih delavcev.

Ob Rusjanovem spomeniku gori tudi sveča, poleg nje pa je napis »Karlu Erjavcu hvaležna Palestina«. (STA)

Ptuj: Odstop politične elite in ptujskega župana Ptuj

18:00

Protestniki so se razšli.

Pred ptujsko mestno hišo se je zbralo kakšne tri stotnije protestnikov, njihovo navdušenje pa je po dveh urah povsem splahnelo.

Potem ko je župan pozval vse, da si posamezne domnevne probleme natančneje pogledajo v občinski dokumentaciji, se je shod razvodenil v splošno kritiziranje in pozivanje slovenske vlade k odstopu.

Glavni organizator Aleksander Rimele pa je pri protestnikih preveril, ali bi se bili pripravljeni organizirati v novo stranko. Ko je dobil pritrdilne vzklike, pa so med protestnike že začeli deliti ustanovne izjave za novo stranko ZSL - Združeno slovensko ljudstvo.

S podpisom na listku naj bi podpisani sprejemal in soglašal tudi s statutom in programom stranke, ki pa ju še nikjer ni.

16:15

Na Mestnem trgu je trenutno 100 protestnikov.

Vodja Osvobodilnega gibanja Ptuj Aleksander Rimele je prisotnim povedal, da je od ptujskega župana Štefana Čelana danes opoldne dobil odgovore na vprašanja, ki so mu jih zastavili.

Takoj zatem je pred protestnike stopil Čelan sam in jim pojasnil, da na nekatera vprašanja ni mogoče na kratko odgovoriti in vse zainteresirane je povabil, da se oglasijo v mestni hiši in si tam ogledajo vso dokumentacijo v zvezi z vprašanji in problemi, ki jih bolj podrobno zanimajo.

Župan je svoj položaj pojasnil s primerom, da se mora tudi sam štiri leta preko sodišča spopadati z državo in ministrstvom za okolje, da doseže potrditev tistega, kar je bilo jasno že na samem začetku. Kolikor je resnih namenov in želja po spremembah na bolje pa je župan povedal, da se jim pridružuje in jih podpira v celoti.

12:00

Tudi Osvobodilno gibanje Ptuj (OGP)je pozvalo k vseslovenskim protestom. Njegov predstavnik Aleksander Rimele je za Delo povedal, da bodo na Mestnem trgu na Ptuju pred mestno hišo od 16. ure naprej podpirali glavno zahtevo po odstopu sedanje državne politične elite.

Danes bodo zahtevali tudi odstop ptujskega župana Štefana Čelana. Gibanje ga je pred dnevi pozvalo, da razkrije vse kazenske ovadbe, v katerih se je znašel, in da pojasni svojo vlogo in krivdo ali dokaže nedolžnost in nevpletenost vanje. Rimele pravi, da so županu dali dovolj časa, da bi jim odgovoril, a ker tega ni storil, ljudje ne morejo čakati v nedogled in zahteva za njegov dostop je tako povsem dozorela.

Kočevje: Gotov je!

18:34

Pol ure po začetku protestov je na mestni ploščadi devet ljudi z dvema transparentoma.

Zavzemajo se, da se »delu vrne čast« in naj se »neha krast«.

12:00

Na Facebooku so danes napovedali protest Gotov je! tudi v Kočevju.

Protestniki – nazadnje jih je bil pred občino kakšnih deset, ki so prižgali svečke – se bodo zbrali ob 18. uri na Mestni ploščadi in bodo protestirali proti sedanjim razmeram v državi.

Postojna: Gotof si!

18:15

Po eni uri protestov v središču Postojne so se protestniki razšli.

17:32

Na Titovem trgu je približno 100 protestnikov. Sprehodili se bodo nekaj korakov stran do občinske stavbe.

Čeprav so organizatorji najavili, da se bodo spotikali ob župana Jerneja Verbiča, Edvarda Progarja in Marjana Batagelja, z žvižgi skandirajo predvsem proti Verbiču.

Transparenti: »Hočemo pravno državo« in »Barabe«.

12:00

Postojnčane na proteste v središču mesta enako kot povsod po domovini vabijo neznani organizatorji na družabnem omrežju.

Zadosti jim je delitve naroda, prevlade stranke in strankarske delitve.

So proti političnim elitam, ki so mladim »zafurale« prihodnost, veliko pa imajo opraviti tudi z Postojnsko jamo, ki da je nekoč zaposlovala 800 domačinov, danes pa da jama polni žep Batagelju, ki da ima vsako leto manj zaposlenih.

Pobudniki protestov so se spravili tudi na podjetnika v stečaju Edvarda Progarja pa tudi na župana Jerneja Verbiča. »Zadosti je županove ignorance Postojnčanov. Verbič ignorira Postojnčane in deli narod na naše in vaše, ukinja ulice naših partizanov, naše ponosne zgodovine!«

Na poziv pobudnikov protestov so se oglasili v Slovenski demokratski mladini (SDM) Postojna in se postavili v bran župana, ki od svojega nastopa na funkcijo leta 2002 ni ukradel niti centa, Postojna pa je postala mesto po meri vseh ljudi.

V Murski Soboti je zdaj že jasno: protest je

18:00

Večina protestnikov se je razšla.

17:37

Nekaj čez 200 protestnikov kritizira tudi sindikate: »Semolič (Dušan), Türkl (Jože), izdajalca Murinih delavcev«.

16:56

Približno 200 protestnikov je ravnokar zapelo Internacionalo, kar je množica navdušeno pozdravila.

Pojejo se tudi partizanske pesmi.

16:30

Zbralo se je približno 100 protestnikov z nekaj transparenti. Med njimi je tudi nekaj bivših delavcev Mure.

Slišati je vzklike: Ustavno sodišče se norčuje iz ljudi. Ne morejo nam vladati tisti, ki nas ne slišijo.

16:15

Trenutno je na Trgu zmage 20 protestnikov brez transparentov in trije policisti.

Udeležencev najverjetneje ne bo veliko.

12:00

Samo poziv, da »se dobimo prihodnji petek ob isti uri na istem kraju«, ki ga je bilo slišati na drugem protestnem zborovanju na Trgu zmage v Murski Soboti minuli petek, nakazuje, da se bodo protestniki danes popoldne morda zbrali tudi v Murski Soboti. Sicer ni ne na družbenih omrežjih ne kje drugje zaslediti nikakršnega poziva na še tretjo prekmursko vstajo, nikjer ni plakatov, ki bi pozivali na dogodek, pa tudi policija nima zanesljivih podatkov o tem, ali zborovanje v mestu bo ali ne.

1. bistriška vstaja

17:30 udeleženci so se pričeli razhajati, 1. bistriška vstaja pa je končana.

Policisti so ugotovili, da ni bilo posebnih zapletov ter da so bili udeleženci protesta zelo zmerni.

Pred razhodom udeleženci glasno povedo, da se še vrnejo.

17:15

Počilo je nekaj petard in odobravanje vstajnikov.

17:00

Posamezniki ponujajo napitke, udeleženci zborovanja pa vse bolj glasno izražajo nezadovoljstvo proti vladi in skorumpirani oblasti.

Policisti in dva občinska redarja iz varne bližine spremljajo dogodke.

16.45

Zbranih je že okoli 100 udeležencev, ki vzklikajo proti vladajoči kasti, predsedniku vlade, poslancu Jerovšku in tudi proti županu dr. Ivanu Žagarju.

Slišati je: »Lopovi, ukradli ste nam državo«, »Hočemo Žagarja, da ga odžagamo«, »Jože, kako debela je tvoja koža?«

Pojavil se zastopnik skupine Anonimus z zastavo, ki se je okitil s plakatom G»otovi ste«, s slikami Milana Ozimiča, državnega svetnika, dr. Ivana Žagarja, župana, Jožefa Jerovška, poslanca državnega zbora in Stanka Mlakarja, podžupana.

Slišati je tudi podporo mariborskim vstajnikom.

16:30

Na Trgu svobode je zbranih okoli 50 udeležencev s prvimi trasparenti proti Janezu Janši in Jožefu Jerovšku, domačemu poslancu državnega zbora.

16:15

Zbirajo se prvi protestniki vstaje, neprijavljene in napovedane le prek spleta.

16:00

Od napovedanih vsaj 500 udeležencev 1. bistriške vstaje praktičnio še ni nikogar.

15:45

Udeleženci tradicionalnega božično-novoletnega sejma pospravljajo stojnice po ukazu občine, pri tem pa prodajalci protestirajo, ker se ne bojijo napovedanih vstajnikov.

***

Proteste v živo spremljamo tudi iz Ljubljane in Maribora.