Vsi, ki imajo kaj povedati, vabljeni na oder

Spoken word: projekt društva Hiša! in Joane Carmona spodbuja družbeno vključevanje in svobodo govora.

Objavljeno
22. februar 2017 17.13
CARMONA Joana, 16.2.2017, Maribor [joana carmona]
Peter Rak
Peter Rak

Maribor – Smo Slovenci dovolj glasni, energični, ozaveščeni, artikulirani in samozavestni, da brez težav izrazimo svoje mnenja in občutke? Verjetno ne, zato bo še kako dobrodošel projekt Spoken word, ki ga v društvu Hiša! jutri ob 17. uri pripravljajo v Rajzerfiber biroju.

Namenjen je vsem, ki imajo kaj povedati, zapeti, zaplesati ali odigrati, torej pisateljem, bralcem, pesnikom, glasbenikom, komedijantom, pripovedovalcem zgodb, aktivistom, improvizatorjem oziroma vsem tistim, ki bi se tako ali drugače radi predstavili občinstvu. Edina omejitev je čas – nastopajoči bodo imeli za predstavitev svojih veščin na voljo največ šest minut, prepovedano pa bo izražati homofobna ali seksistična stališča.

Program pripravlja Portugalka Joana Carmona, ki ima s tem kar veliko izkušenj, saj je obiskala podobna dogodka v Parizu in Istanbulu in tam dobila zamisel, da bi koncept prenesla v Slovenijo. Še posebej v največjem turškem mestu je bil odziv izjemen, zbralo se je nekaj sto ljudi, ki so navdušeno sodelovali. Res pa je Turčija v zelo zapletenem družbenem in političnem položaju, tako da je večina sodelujočih, ki ni sodila v krog zagovornikov predsednika Erdoğana, želela tako ali drugače izraziti svoje mnenje. V Sloveniji takšnih napetosti ni.

Politična stališča zaželena

Ker smo po Joaninem mnenju Slovenci tudi dokaj zaprti in sramežljivi, veliko mladih pa se ne ukvarja prav dosti s problemi družbe in so precej apatični do političnih in socialnih vprašanj, se boji, da prijav ne bo veliko. Kljub temu pričakuje, da bo marsikdo vendarle želel predstaviti svoje poglede in talente, ne nazadnje bo dogodek potekal v razmeroma majhnem krogu ljudi, zato prevelike treme ne bi smelo biti. Izražanje političnih stališč je ne samo dopustno, ampak zaželeno, zaradi časovne omejitve pa se ni bati, da bi kdo prireditev izkoristil za kakšno politično kampanjo ali da bi se zadeva izrodila v politikantsko tribuno.

Namen projekta je dvigniti raven socialne vključenosti, poudariti pomen svobode govora, animirati mlade in manj mlade, da se aktivneje vključijo v družbeno dogajanje in predvsem, da se znebijo občutka, da njihov glas ni pomemben in da nič ne šteje. Obenem se mora vse dogajati v sproščenem ozračju, ležerno in brez pritiskov, tudi ne pričakujejo profesionalnih in izpiljenih nastopov, temveč predvsem pogum, da stopiš na sceno in se izraziš.

»Bomo videli, kako se bo obnesel prvi projekt, če bo zanimanja dovolj, jih bomo letos organizirali še nekaj,« pravi Joana, ki je doštudirala menedžment na univerzi v Lizboni, nato pa se je odločila za evropski program prostovoljcev EVS (European Volunteer Service). Po Evropi se seli že nekaj let, saj se ji to zdi izjemna priložnost za pridobivanje mednarodnih izkušenj. V Mariboru bo ostala do jeseni, naslednja postaja bo verjetno Berlin.

Bolj mirno kot v Istanbulu

Društvo Hiša! ima zelo različne programe, ki so na mikroravni zelo pomembni za delovanje skupnosti, prav s projektom Spoken word pa naj bi sceno naredili še bolj dinamično in živo. Joana se tukaj počuti odlično, tudi starši na Portugalskem so pomirjeni, ker se je iz turbulentnega Istanbula, kjer je v času njenega bivanja v neposredni bližini njenega stanovanja eksplodiralo nekaj bomb, preselila v precej bolj mirno mariborsko okolje. Kar pa še ne pomeni, da je tukaj dolgočasno, vsak dan se srečuje z zelo ustvarjalnimi ljudmi, ki si želijo nekaj spremeniti, potrebujejo le pravo spodbudo in priložnost.