Dva nova laboda s ptičjo gripo

Vsi rejci ne upoštevajo prepovedi zapiranja perutnine.

Objavljeno
17. januar 2017 16.44
regent drava
M. P. V.
M. P. V.

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil o pozitivnih rezultatih preiskav pri dveh labodih grbcih. Eden je bil najden poginjen v Pragerskem, drugi ob Ptujskem jezeru v občini Markovci.

Doslej je bila prisotnost aviarne influence H5N8 ugotovljena pri sedmih labodih. Poleg tega je bila v vzorcih poginjene race mlakarice, najdene v občini Šentjur, ugotovljena prisotnost virusa influence tipa A, vendar pa ne gre za podtip H5 ali H7.

Uprava za varno hrano ponovno opozarja lastnike perutnine, naj upoštevajo sklepe Državnega središča za nadzor bolezni ter zadržujejo, krmijo in napajajo perutnino v zaprtih prostorih oziroma tako, da ne pride do stika s prostoživečimi pticami.

Veterinarji z območnih uradov uprave za varno hrano Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje in Novo Mesto so v zadnjih tednih opravili nadzore pri lastnikih perutnine. Od 1184 pregledov so v 207 primerih ugotovili, da perutnina ni zaprta oziroma zavarovana, kot je določeno v sklepih Državnega središča za nadzor bolezni.

V primerih, ko so imetniki ob prisotnosti uradnega veterinarja izvršili predpisane ukrepe, jim je bilo izrečeno opozorilo. Takih primerov je bilo 200. V sedmih primerih pa kljub opozorilu imetniki perutnine niso izvedli predpisanih ukrepov, zato jim je bila izrečena denarna kazen v višini 125 evrov.

Veterinarsko higienska služba Nacionalnega veterinarskega inštituta je 16. januarja prevzela osem poginulih prostoživečih ptic. Vsem so bili odvzeti vzorci za nadaljnjo analizo na prisotnost virusa aviarne influence (AI).

Nacionalni veterinarski inštitut je doslej analiziral deset osebkov perutnine, pri vseh so bili rezultati negativni.

V preiskavo je inštitut doslej dobil tudi 69 poginulih prostoživečih ptic. Pri 54 živalih je preiskavo zaključil, pri 15 ta še poteka.

V Evropi so doslej AI potrdili v 25 državah, nazadnje včeraj v Črni Gori in Španiji. V obeh državah so ptičjo gripo ugotovili pri prostoživečih pticah. Število izbruhov bolezni pri perutnini se je povzpelo na 537, pri prostoživečih pticah na 441, 12 primerov pa so zabeležili pri pticah v ujetništvu.