Vsi upajo, da bodo vrtci in šole čim dlje odprti

Testiranje zaposlenih bo tedensko, podrobnosti še niso znane. Odločitve o testiranju otrok še ni.
Fotografija: Ponovljeni prvi šolski dan je minil brez zapletov in z veliko nasmehi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Ponovljeni prvi šolski dan je minil brez zapletov in z veliko nasmehi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ponovljeni prvi šolski dan v devetih slovenskih regijah je minil brez zapletov in z veliko nasmehi. Pred vrati razredov in vrtčevskih skupin so ostali le tisti zaposleni, ki se niso želeli testirati. Testiranje bo od zdaj obvezno vsak teden, podrobnosti pa še niso znane. Še danes pa bo svetovalna skupina razpravljala o tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, odločitev bo sprejela vlada, je dejala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Rezultati ponedeljkovega testiranja so spodbudni, saj je bilo od 20.816 opravljenih testov le 278 pozitivnih, torej 1,3 odstotka. Predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan je dejal, da to pritrjuje poročilu Evropskega centra za preprečevanje okužb, da šole in vrtci v nobeni državi niso generator okužb. Kako se bodo testiranja nadaljevala v prihodnje, še ni znano, Pečan pa je dejal, da si ne želijo, da bi zaradi testiranja odpadel dan pouka.



V vrtce in šole se je skupaj vrnilo 25.666 zaposlenih, testiralo se jih torej ni več kot 4800. Med njimi so tisti, ki so v zadnjih treh mesecih že preboleli covid-19, in tisti, ki se niso želeli. Koliko je bilo zadnjih, ni znano. Ti v razred in v skupine otrok v vrtcih ne smejo, lahko pa delo opravljajo zunaj šole ali vrtca, je dejala ministrica.



Pečan je povedal, da zaposlenemu lahko odredijo čakanje na delo, čeprav se postavlja vprašanje smiselnosti, saj bi učitelj delo lahko opravljal, a se ne želi testirati. Dodal je, da so v združenju ravnateljev pridobili pravni mnenji, po katerih obstajajo zakonske podlage za sankcioniranje tistih, ki se nočejo testirati, da pa na konkretna navodila še čakajo, saj se pravniki še usklajujejo. Ministrica je dejala, da je »glavna sankcija lastna moralna odgovornost in vest, vse drugo pa bodo določile inšpekcijske službe, če in ko bo potrebno«.
 

Testiranje učencev?


Otroci ostajajo doma v goriški, posavski in jugovzhodni regiji. Na Goriškem, kjer so imeli v preteklosti precej boljšo epidemiološko sliko kot drugod po državi, pa so bili otroci zaradi drugačne vladne razlage ustave doma z vsemi drugimi, opozarjajo na diskriminacijo. Ministrica pa odgovarja, da upoštevajo sprejeti načrt sproščanja ukrepov: »Semafor je postavljen na tedenski ravni. V času, ko smo sprejeli odločitev, je bila Goriška v črni barvi.« Strokovna skupina se bo spet sestala danes. Vsi upajo, da bodo šole in vrtci ostali odprti čim dlje. Nekateri predlagajo tudi testiranje učencev, je dejala ministrica, a odločitev o tem še ni sprejeta.

Testiranje učencev so na včerajšnjem sestanku predlagali tudi nekateri člani glavnega odbora Sviza, je dejal Branimir Štrukelj. »Kakšna je varnost učiteljev, če večji del ljudi v razredu ne nosi mask in ni testiran? Nedopustno je, da se ni poskrbelo za pleksi pregrade, dodatno zračenje in učinkovite maske. Smiselno bi bilo tudi, da bi bilo učiteljstvo cepljeno, preden se je vrnilo v šole. Tako kot pri testiranju se tudi pri cepljenju zavzemamo, da je priporočeno, a prostovoljno.«

Preberite še:

Komentarji: