Vstajniške skupine zahtevajo pojasnila od Fištravca

Od župana zahtevajo, da predstavi časovni potek in realne finančne učinke za uresničitev svojih predvolilnih obljub.

Objavljeno
07. november 2013 16.21
Andrej Fištravec, župan MOM, na Rotovškem trgu v Mariboru, 15.5.2013
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Maribor - Pet vstajniških skupin je v sredo mariborskemu županu Andreju Fištravcu predalo javno pismo, v katerem ga je spomnilo na predvolilne obljube in zahtevalo pojasnila o odprtih vprašanjih. Fištravec je zatrdil, da bodo odgovore dobili, in pozval, naj ne nasedajo »propagandističnim fintam, ki se zaradi potreb predvolilnega boja že pojavljajo v mestu«.

Pismo so na župana na sredini seji vstajniškega sosveta naslovili Iniciativa mestni zbor, Društvo Zofijini ljubimci, Skupina 29. oktober, Odprto zavezništvo za Maribor in Skupaj za Maribor. »Po lanskih vstajah in upoštevajoč gospodarsko in družbeno krizo prebivalke in prebivalci Maribora tudi, ali celo predvsem, od politikov na lokalni ravni pričakujemo transparentno odločanje in višje moralno-etične in strokovne standarde pri vodenju mesta, kot so jih pokazali predhodniki. K njim ste se javno zavezali tudi vi,« so zapisali.

Kot v podobnem pismu kot maja od župana zahtevajo, da predstavi konkretni časovni potek in realne finančne učinke za uresničitev svojih predvolilnih obljub. Med drugim jih zanima, kdaj bo končana revizija poslovanja občine v zadnjih šestih letih, kdaj bosta zaživeli obljubljeni »banka hrane« in »banka prostovoljstva« in katere so alternativne oblike delovanja občinske uprave in mesta, ki jih je Fištravec napovedoval pred marčevskimi volitvami.

Vstajnike zanima, kateri so načrtovani večji projekti v prihajajočih letih

Vstajniki opažajo, da se zaenkrat pogojno izvajajo le tri od desetih zahtev, ki jih je koordinacija vstajniških skupin Fištravcu posredovala maja. V tokratnem pismu zahtevajo, da župan uresniči še ostale. Med njimi so pojasnitev vseh prihodkov in odhodkov pri financiranju volilne kampanje, zaposlovanje v mestni upravi in javnih podjetjih po načelih transparentnosti, strokovnosti in apolitičnosti, priprava racionalnejše sistemizacije delovnih mest v mestni upravi, sprejem kodeksa etičnega upravljanja občine ter vključitev javnosti v pripravo občinskega proračuna in razpravo o možnostih gospodarskega in družbenega razvoja mesta.

Vstajnike zanima, kateri so načrtovani večji projekti v prihajajočih letih. Prav tako želijo pojasnila o spornih kadrovskih rešitvah in drugih domnevno spornih dejanjih. »Pričakujemo, da boste utemeljeno odgovorili na očitke, ki se v zadnjem času pojavljajo v javnosti,« so zapisali.

Župan Fištravec je obljubil, da bodo do konca meseca, kot zahtevajo, dobili pisne odgovore. »Videti je, da potrebujejo pisne odgovore, ker na veliko vprašanj iz tega pisma sem na prvem vstajniškem sosvetu že odgovoril,« je povedal v današnji izjavi za medije. »Dosti vprašanj je posledica radovednosti, ki je nastala s propagando, ki v zadnjem času poteka. V Mariboru se je namreč že začela predvolilna kampanja za županske volitve prihodnje leto,« je dodal.

Fištravca so v zadnjem času zapustili štirje svetovalci

Poudaril je še, da se o vseh izpostavljenih temah pogovarjajo na sejah vstajniškega sosveta, zato ne razume, zakaj so potrebna javna pisma. Očitki na račun njegovega dela, na primer glede zaposlovanja, so po njegovih besedah propagandne formulacije, vstajnikom pa je svetoval, naj se ukvarjajo z resnično hobotnico, ki ovira delo v mestu.

Fištravca so v zadnjem času zapustili štirje svetovalci, a kot je dejal, ti zdaj niso poniknili v mestni upravi, kot se je dogajalo doslej. Sodelavce si po lastnih navedbah izbira po kriterijih strokovnosti, interesne nepovezanosti in dela v javno dobro, ne trdi pa, da je nezmotljiv. Glede doslej še neizpolnjenih predvolilnih obljub pravi, da bodo izpolnjene do zaključka mandata. »Vprašanja iz tega pisma so vprašanja, ki pridejo na koncu mandata,« je dejal.