Vzdrževanje idrijskega rudnika bi prevzela občina

Za dokončanje projekta obnove rudniške topilnice kulturno ministrstvo v Idrijo pošilja svojega človeka.

Objavljeno
12. januar 2016 18.53

Vodenje Centra za upravljanje z dediščino živega srebra (CUDHg) Idrija bo v petek prevzel Jože Žižek, od pomladi uslužbenec ministrstva za kulturo, ki je bil pred tem tudi direktor nasedlega gorenjskega gradbenega podjetja Tehnik. Jasno je tudi, da CUDHg ne bo skrbel za vzdrževanje nezalitega dela jame. Ponuja se občina.

Kulturno ministrstvo pojasnjuje, da je Žižka izbralo zaradi dobrega poznavanja vodenja investicijskih projektov. CUDHg namreč letos ostaja 2,3 milijona evrov visok zalogaj dokončanja obnove nekdanje topilnice, ki mora v novi podobi v luči Unescove dediščine zasijati do konca oktobra.

Ministrstvo je sicer opravilo tudi revizijo dozdajšnjega poteka del, vendar ni našlo nepravilnosti. "Dosedanja vršilka dolžnosti nima ustreznih znanj," zatrjujejo na ministrstvu. Dve leti je zavod vodila Tatjana Dizdarevič, ki ni presenečena nad izbiro kulturnega ministrstva. "Lani so vse leto poudarjali, da center ne bo prevzel bremena vzdrževanja in monitoringa nezalitega dela jame. Zato verjetno ne rabijo več diplomiranega inženirja rudarstva na tem mestu," je povedala.

Žižek bo za največ leto dni opravljal funkcijo vršilca dolžnosti direktorja. Pred dvema letoma so ga kranjski kriminalisti ovadili zaradi domnevnih poslovnih goljufij v povezavi s škofjeloško družbo SGP Tehnik. Preiskovalna sodnica se z zahtevo okrožnega državnega tožilca v Kranju ni strinjala, nakar je zunaj obravnavni senat okrožnega sodišča ugotovil, da ni pogojev za uvedbo preiskave, ker da ni bilo utemeljenega suma za kaznivo dejanje. "Zato je bil postopek v obeh zadevah ustavljen," je sporočila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

Likvidacija nepotrebnaČeprav je Slovenski državni holding zahteval prenos zaposlenih z rudnika na center in likvidacijo družbe do konca preteklega leta, tega niso izpeljali, ker kulturno ministrstvo poleg skrbi za dediščino ni želelo sprejeti rudarskih nalog. Vzdrževalna dela v jami še naprej vodi rudnik, ki je moral lani to početi z denarjem od prodaje lastnega premoženja. Letos mu država namenja 450.000 evrov za Idrijo in še 100.000 evrov za vzdrževalna dela v ostalih zaprtih rudnikih v Sloveniji (Kanižarica, Senovo, Zagorje).

"Nič se ni spremenilo, saj podjetja ne moremo likvidirati, dokler država ne najde novega zavezanca za vzdrževanje," je pojasnil likvidacijski upravitelj Marko Cigale. Pravi, da je vlada leta 2009 storila napako, ko je rudnik poslala v likvidacijo: "Če bi nas poslušali, bi rudniku zgolj spremenili dejavnost, namesto da se ustanavlja novo podjetje ali zavod, ki pa potrebuje ravno te ljudi, ki jih ima zdaj rudnik. Od leta 2010 bi delali v miru."

Za prevzem nalog vzdrževanja in monitoringa nezalitega dela nekdanjega rudnika živega srebra se zanima idrijska občina, ki bi prek svojega komunalnega podjetja prevzela še 12 rudniških delavcev. "To za nas ne bi bilo breme, temveč posel, ki bi ga morala plačevati država. Upam, da se bomo z ministrom Zdravkom Počivalškom dogovorili o prenosu," je napovedal župan Bojan Sever, ki je bil sicer nekoliko presenečen nad izbiro novega direktorja centra za dediščino. "Topilnica je državna. Ker našim ljudem očitno niso zaupali, so našli svojega. Se vsaj na nas ne bodo mogli več izgovarjati."