Vzdrževanje vojaške opreme bo za 2,5 milijona dražje

Predmet ocene smotrnosti podaljšanja roka trajanja bodo rakete FACTORIA tip 9M111 M in minometne mine kalibra 120 mm.

Objavljeno
26. december 2014 20.31
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Predviden proračun Slovenske vojske (SV) bo prihodnje leto z dobrimi 263 milijoni evrov za odstotek (2,6 milijona) manjši od letošnjega. A če je vojska letos za vzdrževanje minskih sredstev namenila nekaj manj kot 14 milijonov, bo prihodnje leto skoraj za petino (2,5 milijona) več. Predmet ocene smotrnosti podaljšanja roka trajanja bodo rakete FACTORIA tip 9M111 M in minometne mine kalibra 120 mm, ki so pred iztekom življenjske dobe.

Na generalštabu Slovenske vojske (GŠSV) so pojasnili, da vzdrževanje streliva in minsko-eksplozivnih sredstev ter raket (SiMES) zajema »dejavnosti, ukrepe in postopke poveljstev in enot SV, s katerimi zagotavljajo tehnično brezhibnost, razpoložljivost in zanesljivost delovanja SiMES«. Vzdrževanje streliva in minsko eksplozivnih sredstev je v SV organizirano skozi osnovno in tehnično vzdrževanje, s čimer zagotavljajo ustrezne pogoje skladiščenja in hrambe ter preprečujejo mehanične poškodbe pri transportu. Izvajajo ga vse enote, ki uporabljajo ali hranijo minsko eksplozivna sredstva in strelivo.

Za vzdrževanje 70.000 evrov

Po pojasnilih iz GŠSV vojska za vzdrževanje streliva in minsko eksplozivnih sredstev na letni ravni nameni približno 70.000 evrov, odvisno od zapadlosti rokov uporabe posameznih vrst SiMES. Pred iztekom roka trajanja so protioklepne rakete FACTORIA tip 9M111 M in po naših neuradnih informacijah bo vojska samo za analizo smotrnosti podaljšanja njihovega roka trajanja prihodnje leto namenila 300.000 evrov. Na GŠSV to številko zanikajo: »Za nadaljnjo uporabo protioklepnih raket FACTORIA tip 9M111 M bi bilo res treba izvesti določene postopke tehničnega vzdrževanja, a SV še ni sprejela odločitve o vzdrževanju, saj pridobivamo podatke o možnih izvajalcih in rentabilnosti vzdrževanja. Vsako predvidevanje stroškov vzdrževanja je zato za zdaj povsem brezpredmetno in pomeni čisto špekulacijo«.

Vzdrževalci iz Bolgarije

Eden od možnih ponudnikov izvedbe tehničnega vzdrževanja raket je po naših podatkih Vazovski Mašinostroitelni zavodi, proizvajalec streliva te vrste iz Bolgarije, kar so nam potrdili tudi na GŠSV. A pravijo, da omenjeni proizvajalec »še ni posredoval odgovora o možnosti izvedbe posla«. Na generalštabu so še pojasnili, da SV tudi sama v okviru svojih zmožnosti izvaja redne tehnične preglede raket, a pri omenjenih raketah ne gre za tehnični pregled temveč remont.

Pri granatah in minah menda še nič dokončnega

Kdo bo opravil oceno smotrnosti podaljšanja roka trajanja minometnih min kalibra 120mm nam iz GŠSV niso odgovorili. Poleg tega tudi vojska še ni sprejela odločitve, koliko bo namenila za nove vžigalnike za več kot 20.000 granat, saj se jok trajanja zdajšnjim potekel: »Ker odločitev o vzdrževanju minometnih min še ni sprejeta, za to tudi še niso določena finančna sredstva«.

Po naših neuradnih informacijah bodo ob morebitnem sprejetju odločitve za vzdrževanje oziroma modifikacijo minometnih min sredstva zagotovljena iz podprograma »Operativno delovanje in pripravljenost SV«, ki temelji na proračunski postavki »Strelivo in MES«. To informacijo so na GŠSV potrdili.

Zgoraj navedena SiMES so tudi vsa, ki bodo prihodnje leto morala skozi oceno smotrnosti podaljšanja roka trajanja oz. skozi tehnični pregled. Havbice izraelskega porekla (Top havbice 155/45 kalibrov TN 90) imajo namreč po trditvah GŠSV tehnični pregled že opravljen.