Vzrok pogina lipicancev bo znan predvidoma konec septembra

Zaradi razjasnitve izvora lupanina, rastlinskega strupa, bo Vurs dodatno preiskal že odvzete vzorce obolelih lipicancev.

Objavljeno
03. avgust 2011 21.38
Posodobljeno
03. avgust 2011 21.44
D. J., Ilirska Bistrica
D. J., Ilirska Bistrica

Ljubljana – Na današnjem sestanku predstavnikov Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, veterinarske fakultete, Kobilarne Lipica, policije in Vursa zaradi počitnic ni bilo predstavnikov botanične stroke oziroma biotehniške fakultete, zato še niso znane botanične analize.

Z Vursa so sporočili, da so se dogovorili, da bodo zaradi razjasnitve izvora lupanina, rastlinskega strupa, ki povzroča kolike pri konjih, dodatno preiskali že odvzete vzorce telesnih tekočin in želodčne vsebine nazadnje obolelih lipicancev in pregledali, kar so že napovedovali, določene vrste rastlin s kraških pašnikov.

Izsledke vseh preiskav, kemičnih, botaničnih, patoanatomskih in patohistoloških, bo s stališča fiziologije in patofiziologije procesov v živalih predvidoma do konca septembra razjasnila veterinarska fakulteta, pred objavo ugotovitev pa se bodo vsi iskalci vzroka za pogin lipicancev znova sestali.