Z avtobusom se bodo približali krvodajalcem

Na novem krvodajalskem avtobusu mariborskega centra za transfuzijsko medicino so predvidena štiri odvzemna mesta.

Objavljeno
22. oktober 2015 16.14
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor je le dočakal avtobus za odvzem krvi krvodajalcem na terenu. Čez 200.000 evrov vredno vozilo, ki ima štiri odvzemna mesta, bodo v mariborskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) predstavili danes dopoldan.

»Avtobus za odvzem krvi na terenu smo si želeli že vrsto let. Na ta način se bomo zdaj lahko približali krvodajalcem,« je zadovoljna predstojnica Centra za transfuzijsko medicino (CTM) v Mariboru Lidija Lokar. Po njenih besedah so doslej hodili na teren dvakrat tedensko, nov avtobus pa bodo poskušali čim bolj izkoristiti.

Mobilno enoto za odvzem krvi na terenu je izdelalo podjetje Tam-Durabus, strošek nabave pa je znašal 209.230 evrov. Naložbo je financiralo okrog 60 občin iz severovzhodne Slovenije, članic konzorcija za zagotovitev finančnih sredstev za nakup tega avtobusa.

Ta se ponaša s sodobno in kakovostno opremo in je namenjen odvzemu krvi izven CTM - na nekaterih sedanjih terenih in številnih novih lokacijah. Tudi na avtobusu bo sicer postopek pred odvzemom potekal po strokovnih smernicah (določitev hemoglobina, meritev krvnega tlaka, pogovor z zdravnikom), po odvzemu krvi pa bo krvodajalec prejel malico (sendvič, sok, sadje ali kranjska klobasa za domov).

Kot je povedala Lokarjeva, jim bo avtobus omogočal izvedbo terenskih krvodajalskih akcij, kakršnih doslej niso mogli imeti; z njim bodo, denimo, lahko zbirali kri tudi na prizoriščih različnih kulturnih in športnih prireditev, pri večjih trgovskih centrih, šolah itd. Pomembno vlogo pa bo avtobus odigral še v promociji krvodajalstva in zdravstveni ozaveščenosti prebivalstva.