Z bojem na Tisju se je rojevala Slovenija

Spominskega pohoda se je udeležilo približno 500 ljudi.

Objavljeno
08. december 2013 14.50
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Tisje, Šmartno pri Litiji - V organizaciji Planinskega društva Litija je danes potekal tradicionalni pohod na partizansko Tisje, ki se ga je udeležilo približno 500 pohodnikov.

Pohod vsako drugo nedeljo v decembru poteka v spomin na predbožični dan leta 1941, ko se je približno 100 partizanov pod vodstvom legendarnega komandanta Franca Rozmana Staneta in njegovih poveljniških tovarišev Dušana Kvedra Tomaža in Petra Stanteta Skale junaško uprlo nemškemu okupatorju. V bitki, ki je takrat odmevala v zasužnjeni Evropi in je pripomogla tudi na širitev narodne in borbene zavesti v širši okolici, je padlo pet partizanov in več deset Nemcev.

Na Tisju so bili sproženi prvi streli proti nemškemu okupatorju, ki je takrat teptal Evropo. Partizani so se takrat spopadli z okupatorjem tudi zato, da Slovenija nekoč postane samostojna država, sta v svojih nagovorih zbranim pohodnikom pred Zamanovo domačijo družno ugotavljala šmarski podžupan in litijski župan, Matjaž Aškerc in Franci Rokavec.

»Borba na Tisju pomeni tudi boj za neodvisnost slovenskega naroda, ki je potekal vse od Karantanije, kmečkih uporov do Maistrove epopeje po prvi svetovni vojni do končne osvoboditve leta 1945 izpod okupatorjevega škornja,« je med drugim še povedal Aškerc.

V priložnostnem kulturnem programu so nastopili učenci podružnične osnovne šole iz Kostrevnice. Pohoda se je udeležila tudi nekdanja poslanka in nekdanja ljubljanska županja Danica Simšič.