Z električnima avtomobiloma na pregled

Pomoč: Občina v Bohinju finančno pomaga dvema društvoma, da lahko za svoje člane najameta električno vozilo
Fotografija: Ivica Torkar in Jože Borišek s prevozi pomagata drugim. Foto: DU Boninjska Bistrica
Odpri galerijo
Ivica Torkar in Jože Borišek s prevozi pomagata drugim. Foto: DU Boninjska Bistrica

Za starostnike v občini Bohinj postanejo nujni opravki velik problem, ko peš ne zmorejo več daleč od doma, nimajo pa avtomobila in tudi ne bližnjih ali znancev, ki bi jih peljali. Do nekaterih vasi ne pelje ne avtobus ne vlak. V takšnih primerih zdaj s svojim članom s prevozom lahko pomagata domači društvi upokojencev in invalidov, ki ju pri tem z denarjem podpira občina.

Turistično društvo Bohinj ima v zakupu dva električna avtomobila, ki ju uporablja pri svoji dejavnosti, ob tem pa z napisom Vozim zeleno – za cvetoči Bohinj opozarja na zeleno energijo. Ker pa vozili pri njih nista polno izkoriščeni, so se turistično društvo, Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica in Društvo Invalid Bohinj ter občina dogovorili, da ju bosta društvi, ki povezujeta ranljive skupine prebivalstva, uporabljali za prevoz članov po nujnih opravkih. Starost pri tej pomoči ni pomembna, članstvo pa je pogoj. Pri tem je zelo pomembna vloga občine, saj sofinancira ali financira uporabo vozil za člane dveh društev.


K zdravniku, v trgovino ...


V občini Bohinj je vse več starostnikov, ki niso več dovolj mobilni, da bi zmogli sami po različnih opravkih – še največji problem je, ko je treba k zdravniku, a tudi v trgovino, na pokopališčem, pošto ... Zdravstveni dom in osebne zdravnike imajo vsi Bohinjci v Bohinjski Bistrici, to pa je že velika težava za starostnike in invalide, ki živijo v vaseh, skozi katere ne vozijo ne avtobusi ne vlak, četudi so še sposobni uporabljati javni prevoz. Na specialistične preglede in zdravljenja morajo Bohinjci do specialistov na Bled, v jeseniško bolnišnico, v Kranj, Ljubljano in še dlje, recimo v Valdoltro. Takšne poti so domala neizvedljive za človeka, ki sam ne vozi in nima nikogar, ki bi ga prosil za prevoz. Društvi upokojencev in invalidov bosta z izposojenima električnima avtomobiloma in svojimi vozniki takšne stiske zdaj laže omilili.


Prevoz za člane


»Prevozi so organizirani za člane Društva upokojencev Bohinjska Bistrica in za člane društva Invalid Bohinj.Občina je prav zanje naredila program, zato da lahko takšno pomoč sofinancira ali financira, uporabniki pa s prevozi nimajo nobenih izdatkov,« pravi predsednik Društva upokojencev Bohinjska Bistrica Stane Gorenc. »Želimo spodbujati vključevanje v organizirane oblike, kot sta društvi upokojencev in invalidov, ker je tako lažje zagotavljati različne oblike pomoči glede na to, da prek razpisov financiramo ene in druge,« pravi Iva Lapajne z oddelka za družbene dejavnosti na občini Bohinj.

Del tega projekta pa so po njenih besedah tudi prevozi, pravi sogovornica: »Glede na to, da smo z društvoma tudi drugače zelo povezani, smo se pogovarjali o možnosti, kako organizirati dodatne prevoze za starejše in za invalide. Tako je nastala zamisel in na občini smo objavili razpis za sofinanciranje programov za starejše. Zagotovili smo nekaj denarja za financiranje oziroma sofinanciranje organiziranih prevozov za starejše in invalide. S predsednikoma društev smo se pogovarjali o takšni možnosti, oni so se med seboj povezali in z našo pomočjo je nastal zelo priljuden program, ki ga na občini finančno podpiramo.« Do konca leta bodo pomoč s prevozi izvajali kot pilotni projekt. Društvo upokojencev je tudi sklenilo pogodbo za najem avtomobila pri turističnem društvu, pravi Iva Lapajne: »Mi sklepamo tripartitno pogodbo. Glavni koordinator bo društvo upokojencev v sodelovanju z društvom Invalid, občina vstopa kot financer ali sofinancer.«


Klic na pomoč


V Društvu upokojencev Bohinjska Bistrica in Društvu upokojencev Bohinj so se zavezali, da bodo poiskali voznike prostovoljce: za zdaj z električni avtomobil vozijo Ivica Lupšina, Ivica Mencinger, Ivica Torkar in Jože Borišek. »Rada delam s starejšimi, v njihovi družbi si prav odpočijem. Vidiš pa tudi, kako je, če si bolan in nimaš nikogar, ki bi ti pomagal. Dva sem z električnim avtomobilom že peljala na Jesenice v bolnišnico na pregled. Že prej sem večkrat pomagala s svojim avtomobilom, če so me prosili za prevoz k zdravniku, v trgovino ali po drugih nujnih opravkih,« pravi Ivica. V občini nameravajo v takšnih primerih voznikom povrniti kilometrino. Za zdaj pa velja, da je treba voznika iz enega od društev naročiti tri dni vnaprej.

Komentarji: