Z lovom na volkove pri Plitvičkih jezerih ne bo nič

Lastnik agencije, ki trži lov na vokove in druge »atraktivne« živalske vrste, je tokrat zaradi novinarjev, ki so preprečili krivolov, ob posel.

Objavljeno
12. marec 2013 18.15
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Agencija Pasat s sedežem v Ljubljani je še včeraj dopoldne vabila na nezakonit lov na volke v Liki na Hrvaškem. Po našem preverjanju, ali je mogoče, da res tržijo nezakonit lov, pa je dr. Anton Ocvirk iz agencije pojasnil, da je bil za vabilo kriv komunikacijski šum med njim in organizatorjem lova v Liki. Toda takšnega lova ni tržil prvič.

»Letošnja dolgotrajna zima z obilo snega je pokazala zobe. Tudi volkovom ni lahko, saj so bila vse do začetka marca mrhovišča prazna zaradi neprevoznih poti. Zdaj so gozdne ceste splužene, mrhovišča založena, volkovi pa redni gostje,« je še včeraj vabil agencija Pasat na marčevski lov na volka v Liko. Udeleženci lova bi bili gostje Pasatovega lovskega partnerja in to v lovišču, ki ima 24 kilometrov meje z Nacionalnim parkom Plitvice, »od koder divjad stalno prihaja v lovišče in zaradi česar je lov tu vedno zelo uspešen,« je oglaševal Pasat.

Ob volku bi bil možna tudi uplenitev trofej merjasca

Cena tridnevnega lova v spremstvu poklicnega lovca, s polnim penzionom, lovno dovolilnico za enega volka ter odiranjem in terensko obdelavo kože bi znašala 600 evrov, če pa bi lovski gost volka uplenil, bi plačila še 1700 evrov. Ob volku bi bil možna tudi uplenitev trofej merjasca. V vabilu so še trdili, da populacija volkov na Hrvaškem narašča že več kot 20 let, zaradi velikih škod pa je letos na Hrvaškem dovoljen odstrel 30 volkov. Vabilo ni bilo objavljeno med ostalimi drugimi lovskimi vabili na spletni strani agencije, tako kot tudi lov na leva v Kalahariju ni, pač pa je bilo ta teden mogočim interesentom razposlano z elektronsko pošto. Pasatova spletna stran pa vabi na prime na muškatno govedo na Grenlandiji, karibuja v Sibiriji, losa v Estoniji.

Dr. Josip Kusak z Veterinarske fakultete v Zagrebu je za Delo potrdil, da odstrel volkov na Hrvaškem po 28. februarju ni zakonit, saj lovna doba traja od 1. oktobra do konca februarja. Tudi ni res, da kvota za odstrel znaša 30 volkov, pač pa 18, od tega štirje v Liško-senjski županiji. Populacija volkov na Hrvaškem šteje 200 volkov. Kusak je zanikal tudi trditve, da naraščajo število volkov in škode zaradi volkov. Resnica je kvečjemu obratna. »Škod je največ v Dalmaciji, v Gorskem Kotarju in Liki pa so majhne. Kvota je posledica dogovora na delavnicah in po meri lovcev. Obrazložitev je bila, da bo zaradi legalnega odstrela nazakonitega ubijanja volkov manj. Osebno menim, da imamo zdaj dovoljeno kvoto in nič manjši nedovoljeni odstrel,« je pojasnil Kusak.

Leta 2012 je zelo podobno vabilom vabilo k odstrelu volka

V Pasatu so nam pojasnili, da delujejo kot turistična agencija, kot vez med lovišči in lovskimi gosti, lov pa vedno izvajajo v okviru predpisov in licenc, ki jih ima gostitelj. Dr. Jože Ocvirk sprva ni verjel trditvi, da bi bil lov v marcu nezakonit. »Ravno zdajle je sezona lova na volka. Mi nikoli ne izvajamo lova sami pač pa v lovišču našega partnerja, ki ima določeno število licenc in oddajajo odstrel volka. Objavil sem to, kar mi je sporočil partner, teh zadev pa ne preverjam,« je pojasnil včeraj dopoldne, popoldne pa je svoje informacije popravil, rekoč, da je za napačne informacije kriv komunkacijski šum med gostiteljem in njim.

»Omenil mi je, da lovijo volka, lovili pa so ga v Hrvaškem in v Bosni. Naslovnikom sem posredoval napačno informacijo. Zdaj, marca, je lov možen samo v Bosni,« je dejal Ocvirk, ki je zanikal, da bi bil pred leti organiziral nezakonit lov na divjo mačko na Hrvaškem, po naših podatkih pa tudi letošnji lov na volke v istem lovišču v Liki, ne bi bil prvi.

Leta 2012 je z zelo podobnim vabilom vabil k odstrelu volka, takrat za odstrel v lovni dobi in za 1500 evrov za trofejo. Leta 2009, natančneje maja, ko je lov prepovedan in ko so volkuljini mladiči stari mesec ni, pa je vabil v isto lovišče, a po 2500 evrov za trofejo.