Z metlami nad mariborske svetnike

Napovedana peta mariborska vstaja. Ponedeljkov protest bo ob 16.30, seja mestnega sveta pa že opoldne.

Objavljeno
04. januar 2013 11.24
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - »Dovolj smo govorili, zato ne bo govorcev in tudi ne bo pohodov! Z metlami in hrupom bomo Francejeve podrepnike pometli vun,« so napisali uporniki s facebooka pred 5. mariborsko vstajo, ki bo v ponedeljek pred občino. Zahtevali bodo razpustitev mestnega sveta.

Na Mestni občini Maribor (MOM) bo ta dan seja mestnega sveta, ki se bo tokrat začela že opoldne in ne ob 16. uri kot običajno.

Zato ni izključeno, da do 16.30, ko se bo začel protest, ne bo že končana. Policija je nanj pripravljena, pravi Bartolo Lampret, predstavnik za odnose z javnostjo mariborske policijske uprave, podrobnosti načrta varovanja pa ni razkril.

Ponedeljkova seja mestnega sveta sicer ne bo v polni zasedbi, saj je v preteklih tednih že odstopilo sedem svetnikov; med njimi tudi vsi štirje Socialni demokrati (SD). Tone Gačnik iz te stranke je dejal, da nikogar od njih ne bo na sejo; ob odstopu njihovih mestnih svetnikov so namreč v SD pozvali druge kandidate z njihove liste, naj se odpovedo nadomestnemu mandatu.

SDS in Desus: Prednostna naloga je proračun

V mariborski SDS pred sejo vztrajajo, da je treba najprej sprejeti letošnji proračun, šele nato se lahko mestni svet razpusti, je povedal svetnik SDS Danijel Blejc in dodal, da v ponedeljek na dnevnem redu mestnega sveta ni nobene vsebinsko problematične točke, zato pričakuje, da bodo sejo izpeljali brez večjih težav.

Ali te pričakuje zaradi popoldanskega protesta? »Mislim, da je to stvar kulture,« je odgovoril Blejc.

Poudaril je, da je škoda, da v ponedeljek na dnevnem redu še ne bo proračuna; osnutek je že pripravljen, po neuradnih informacijah proračun znaša skoraj 90 milijonov evrov.

Enako meni tudi Valter Drozg iz Desusa - najprej je treba sprejeti proračun, saj se brez njega MOM slabo piše. Prvo branje proračuna je predvideno konec meseca, potrdili pa naj bi ga konec februarja.

Na ponedeljkovi seji se bodo mestni svetniki uvodoma seznanili z odstopom Franca Kanglerja z županske funkcije, na dnevnem redu je še nekaj kadrovskih točk in odlokov, med drugim o porabi sredstev proračunske rezerve. Gre za največ 225.000 evrov, ki jih bo MOM namenila za odpravo posledic novembrskih poplav.

Do zdaj dva kandidata za župana

Na volitvah za župana MOM bo svojega kandidata imela tudi SNS, to bo edini mestni svetnik te stranke Folko Puconja. Včeraj je dejal, da že pripravljajo volilni program in načrt razvoja Maribora, ki bo temeljil na malem gospodarstvu.

Tudi Puconji se zdi smiselno, da mestni svet čim prej sprejme proračun, nato pa se razpusti. O protestih pravi, da so jih ves čas podpirali, saj so legitimni, ne podpirajo pa groženj nekaterih protestnikov z odhodom v ilegalo.

Puconja, zaposlen na obrambnem ministrstvu, je za zdaj drugi uradno najavljeni županski kandidat; prvi je kandidaturo najavil Teodor Lorenčič z mariborske univerze.