Z motorko nad drevesa, ker je tako ceneje

Na občini pravijo, da bi presaditev povečala stroške prenove Glavnega trga in da bi bila težko uspešna.

Objavljeno
28. september 2017 21.06
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Hudo ogorčenje je med prebivalci Novega mesta povzročil golosek nekaj deset let starih dreves na Glavnem trgu, ki ga namerava občina v dobrem letu dni povsem obnoviti. Na družabnih omrežjih se pojavljajo zapisi »katastrofa in žalost«, nekatere pa je »brutalen« obračun z zelenjem tako vrgel iz tira, da zahtevajo celo predčasne volitve. Na novomeški občini poskušajo umiriti strasti: »Drevesa bomo nadomestili z novimi.«

Na novomeški občini pojasnjujejo, da so gradbinci z motornimi žagami podrli vsa drevesa, ker je menjava podzemne komunalne infrastrukture ključni del prenove trga. Pravijo, da gre za izjemno obsežen in zahteven poseg v območje mestnega jedra, zaradi česar se podiranju dreves ni bilo mogoče izogniti. Podzemna infrastruktura v mestnem jedru že desetletja ni bila obnovljena, zato je povsem dotrajana, kar povzroča komunalnim delavcem težave pri zagotavljanju nemotenega delovanja kanalizacije. Zaradi zamenjave cevi bo po skoraj celotni dolžini Glavnega trga zgrajen infrastrukturni kolektor, zaradi česar bo območje v koridorju kolektorja, kamor bodo prestavili kanalizacijo, vodovod, energetiko in telekomunikacijske vode, veliko gradbišče. V občinski upravi župana Gregorja Macedonija trdijo, da bi bil projekt brez odstranitve dreves in spomenikov težko izvedljiv.

Občina: Menjavo dreves je zahteval zavod

»Poleg tega je bila menjava dreves tudi zahteva Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na podlagi izdelanega konservatorskega načrta. Proučili smo tudi možnost začasne premestitve dreves, vendar smo ocenili, da to ne bo izvedljivo, saj so drevesa stara in nekatera med njimi tudi bolna, zato bi po presaditvi le težko znova ozelenela,« so sporočili z novomeške občine. S presaditvijo bi se povečali tudi stroški, saj bi bilo treba zagotoviti izkop, žerjav za premik, začasno presaditev in ponovno zasaditev, kar pomeni negospodarno ravnanje z javnim denarjem, trdijo na občini, kjer napovedujejo, da bodo vsa drevesa nadomestili z novimi, pri čemer načrtujejo nasaditev dreves z obsegom debel do 20 centimetrov. »V zgornjem delu Glavnega trga nameravamo ohraniti vsa drevesa, ki jih bo v dogovoru z ZVKD mogoče ohraniti pred Arkade barom, založbo Goga in ob spomenikih. Če to ne bo mogoče jih bomo nadomestili s takšnimi, kot so predpisani po konservatorskem načrtu. Pred stavbo nekdanjega Mülerja pa bo zasajeno dodatno drevo,« je pojasnila Meta Retar z novomeške občine.

»Konservatorski načrt je bil družbeno verificiran«

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) pravijo, da razumejo zaskrbljenost Novomeščanov, ki se istovetijo s svojim mestom. Pravijo, da so zato v sodelovanju z občino večkrat javno predstavili rešitve v konservatorskem načrtu, ki ga je občina tudi javno razgrnila. Povedali so, da so v sodelovanju z občino in številnimi društvi izvedli delavnico s krajani, ki se jo je udeležilo približno sto Novomeščanov. »Konservatorski načrt je bil s tem družbeno verificiran in je v nadaljevanju služil kot strokovno izhodišče za izvedbo javnega natečaja,« je med povedal Tomaž Golob iz novomeške območne enote ZVKD.

Nekaj dobre volje namesto podiranja

Novomeščanka Marta Juvan je prepričana, da bi se podiranju dreves investitor lahko izognili, le malce dobre volje bi bilo treba. Prepričana je, da bi se projekt obnove Glavnega trga, ki ga sicer podpira, dalo rešiti na bolj primeren način, in ne z motorno žago. »Res je, da v projektu teh dreves ni, vendar sem prepričana, da bi zaradi zamenjave podzemnih vodov drevesa lahko obstala.«