Skrivačem bo odklenkalo

Vlada je potrdila predlog novele, ki prvič celovito prenavlja osebni stečaj, veljala pa bo tudi za postopke v teku, kjer še ne bo odpusta obveznosti.

Objavljeno
03. februar 2016 17.29
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana – Medtem ko so pri prejšnjih dveh novelah stečajnega zakona (zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ZFPPIPP) predlagatelji poskrbeli za pospešitev in povečanje racionalnosti insolvenčnih postopkov nad (večjimi) poslovnimi subjekti, se tokratni predlog osredotoča na prestrukturiranja majhnih družb, predvsem pa na preureditev in dopolnitev poglavja o osebnih stečajih.

Področje osebnih stečajev dozdaj še ni bilo nikoli celovito prenovljeno, čeprav je praksa že dalj časa kazala potrebo po tem. Implementacijska skupina, ki jo je ustanovilo ministrstvo za pravosodje in je sodelovala tudi pri pripravi novel E in F, je zbrala mnenja in predloge različnih institucij, ki so kakor koli povezane z insolvenčnimi postopki, zlasti stališča stečajnih upraviteljev, in izbrala tiste, ki povečujejo zaščito upnikov, izboljšujejo njihovo poplačilo in ki preprečujejo zlorabe v osebnem stečaju, ki jih zagrešijo dolžniki. Nekaj novosti služi bolj racionalnemu vodenju postopka, vse skupaj pa pomenijo individualiziran pristop do osebnega stečaja.

Državna sekretarka v pravosodnem ministrstvu Tina Brecelj je na tiskovni konferenci po seji vlade povedala, da je prenova osebnega stečaja za vlado prioriteta, da se bodo dodatne varovalke pred zlorabami lahko uveljavile čim prej in veljale za čim širši krog. Tako bodo novosti veljale tudi za postopke, ki bodo v trenutku uveljavitve v teku, vendar obveznosti še ne bodo odpuščene.

Kot je dejala Brecljeva, je vrsta določil zapisanih že v sedanjem zakonu, a so nekako premalo čvrste. Že dozdaj je veljalo, da je upnik lahko ugovarjal na odpust obveznosti, a je imel za to samo šest mesecev časa. Po novem se ta rok bistveno podaljšuje (do konca preizkusnega obdobja). Prav tako se podaljšuje obdobje izpodbojnosti pravnih dejanj stečajnega dolžnika, in sicer s treh na pet let pred uvedbo stečajnega postopka. Ker to ni dovolj, pa je predlagatelj sklenil razširiti nabor pravnih poslov, ki jih je mogoče izpodbijati. Dozdaj so sem šteli le posle, ki jih je dolžnik sklenil z ožje povezanimi osebami, poenostavljeno, sorodniki in družinskimi člani, poslej pa bodo predmet izpodbijanja in ovira za odpust obveznosti tudi posli, ki jih je sklenil z vsemi pravnimi osebami, ki so kakor koli povezane z njim ali z njegovimi sorodniki.

Da bi dolžniku preprečili skrivanje premoženja, se podaljšuje rok za vložitev tožbe za razveljavitev odpusta obveznosti z dveh na tri leta. To možnost so nadgradili z institutom stečaja nad kasneje najdenim premoženjem. Če se šele po koncu postopka osebnega stečaja z odpustom obveznosti najde premoženje (na primer v tujini), ki ga je dolžnik ustvaril pred ali med stečajem, a ga je upravitelju in upnikom prikril, je po veljavni ureditvi to zgubljena priložnost, po novem predlogu pa lahko upnik kadar koli predlaga uvedbo stečaja nad najdenim premoženjem in sklep o odpustu obveznosti je s tem razveljavljen.

Stečajni dolžnik mora biti ustrezno aktiven, če ne sodeluje z upraviteljem, če mu ne daje zahtevanih podatkov, ni dosegljiv na posredovanem naslovu, ne odgovarja na pozive upravitelja ali sodišča, so to lahko razlogi za zavrnitev odpusta obveznosti.