Z obsežno investicijo zrasli tudi apetiti

Temeljito prenovljen Šport hotel bodo odprli v ponedeljek. Naprodaj tudi lastniški delež hotela Jelka.

Objavljeno
02. december 2016 20.52
Blaž Račič
Blaž Račič
Goreljek na Pokljuki – Po menjavi lastnikov in temeljiti obnovi bodo v ponedeljek v Šport hotelu Pokljuka sprejeli prve goste – spremljevalno osebje biatlonskih tekmovanj, ki jih bodo na Pokljuki gostili prihodnji konec tedna, pravi Jože Kojc iz družbe Astraea. Ta je v nakup hotela in prenovo vložila dva milijona evrov.

Konec je prenizkih cen namestitev, s katerimi so si prejšnji lastniki, Družba za spodbujanje razvoja TNP, tlakovali pot v stečaj, pa čeprav so v prenovo hotela leta 2009 vložili 1,6 milijona evrov, je dejal Jože Kojc, ki je novembra lani hotel kupil na dražbi in zanj plačal 746.000 evrov. Tedaj je napovedal obsežna vlaganja in jih v enem letu tudi uresničil.

Koliko ga bo na koncu stala obsežna obnova, natančno še ne ve, saj je povedal, da vseh računov še niso prejeli, a ocenjuje, da bo krepko presegla vrednost nakupa hotela. Investicijo so v celoti financirali z lastnimi sredstvi, je dejal Kojc in pojasnil, da so sredstva za vlaganja v hotel ustvarili v zadnjih 20 letih z igralniško dejavnostjo.

Objekt so izolirali in energetsko sanirali, uredili fasado ter nekoliko spremenili zunanjo podobo; odstranili so stare balkone in naredili nove, zunanjo teraso so prestavili na južno stran hotela. Poleg energetskega sistema so prenovili sobe in njihovo opremo, razširili so restavracijo, uredili družabni prostor v pritličju, je o najpomembnejših posodobitvah povedal Kojc in posebej omenil še četrto nadstropje hotela, kjer so uredili višinske sobe za priprave športnikov, uporabljajo pa jih lahko tudi za izvajanje shujševalnih programov. V hotelu je 41 sob in 120 ležišč.

Pričakujejo družine, aktivne goste

Kojc je napovedal, da bo v hotelu, ki bo ohranil raven treh zvezdic, a mu bodo po prenovi dodali še oznako »superior«, polpenzion za eno osebo stal 65 evrov, kar jim bo omogočilo ustvariti od štiri- do petodstotni letni donos. Kojc je prepričan, da le tako lahko preživijo, med obiskovalci pa pričakuje predvsem mlade družine in aktivne goste, ki bodo na Pokljuki in v okolici našli dovolj razlogov za številne dejavnosti: od turnega smučanja in alpinističnih tur do kolesarjenja, pohodništva ... Prepričan je, da je na Pokljuki dovolj razlogov, da obiskovalci pridejo tudi zunaj glavnih turističnih sezon. Napovedal je sodelovanje z najuspešnejšo slovensko smučarsko tekačico Petro Majdič in kolesarjem Tadejem Valjavcem, prijavili so se tudi za organizatorja tekme v evropskem pokalu v triatlonu prihodnje leto.

Čeprav se je prenova zavlekla, saj je Kojc ob nakupu napovedal odprtje hotela že pred začetkom minule poletne sezone, so za zdaj zadovoljni tudi s povpraševanjem gostov. V hotelu bo od 12 do 15 zaposlenih, odvisno od obiska, je povedal Kojc. Upravljanje hotela je zaupal Davidu Resniku, ki je že delal v hotelu v ekipi Zavoda TI, zadnjega najemnika hotela pred prenovo.

Dela zemljišča pred hotelom, približno 2700 kvadratnih metrov, kjer je običajno parkirišče za osebna vozila, Kojc ni odkupil od državnega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, saj je ta za parcelo zahteval kar 220.000 evrov. Parkirišča tam zato niso uredili, čeprav si jih želijo.

Tudi Jelka Tomažinova?

V stečajnem postopku Družbe za spodbujanje razvoja TNP je naprodaj tudi 51-odstotni lastniški delež v družbi Pokljuka turizem, ki ima v lasti hotel Jelka, le streljaj oddaljen od Šport hotela, vendar je Kojc dejal, da ga delež ne zanima. Očitno pa se zdi zanimiv Anthonyju Tomažinu, avstralskemu Slovencu, ki je z nakupom 60-odstotnega deleža smučišča Vogel in skoraj 40-odstotnega deleža v lastništvu žičnic Kranjska Gora v zadnjih letih med največjimi investitorji v slovenski zimski turizem. Tomažin je za 51-odstotni lastniški delež v Pokljuka turizmu z nezavezujočo ponudbo ponudil 720.000 evrov, kar je precej več od drugih štirih interesentov, saj je bila druga najvišja ponudba vredna le 12.500 evrov. Stečajni upravitelj Družbe za spodbujanje razvoja TNP Kristijan Anton Kontarščak je pred dnevi objavil poziv za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup lastniškega deleža, rok za oddajo prijav se izteče 18. decembra. Ali bo Tomažin oddal zavezujočo ponudbo, Kontarščak ne ve. Tomažin je na naša vprašanja v zvezi s tem sporočil: »Ker so prodajno-nakupni postopki v različnih fazah izvedbe, vas žal, v cilju poslovno neoporečne in transparentne izvedbe le-teh, ne morem opremiti z informacijami, po katerih poizvedujete. Razkrivanje bi lahko naletelo na napačne interpretacije in vplivalo na potek in končni epilog prenosa poslovnih deležev.«

Kot je dejal Dušan Blažič, direktor Pokljuka turizma, v Šport hotelu ne vidi konkurence, saj je prepričan, da bo tudi zaradi tega na Pokljuko prišlo več obiskovalcev, a vseh v Šport hotelu ne morejo imeti. Glede prodaje lastniškega deleža v Pokljuki turizmu pa je dejal, da si želijo aktivnega lastnika »z občutkom za turizem in z nekaj denarja«. Pričakuje, da bo hotel Jelka, ki zadnja leta ob manj kot 300.000 evrih prihodkov ustvarja okoli 140.000 evrov izgube, v nekaj letih le prilezel na zeleno vejo.