Z ulico je najlažje manipulirati

ZPMS: Presoja, kaj je prav za dečka iz Velenja, ne more biti stvar protestnih shodov

Objavljeno
07. april 2016 17.44
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Ljubljana, Slovenj Gradec - »Javnost, politiki, odvetniki in mediji ne morejo vedeti, kaj je največja korist za otroke, saj nimajo vpogleda v celotno dogajanje med štirimi stenami,« je v sporočilu za javnost zapisala Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), kjer razvoj dogodkov v primeru dečkov iz Velenja spremljajo z zaskrbljenostjo.

V ZPMS ne želijo polemizirati o tem, ali je prav, da so dečka v rejniški družini ali bi bilo bolje, da bi zanju v celoti skrbeli stari starši. »Opažamo pa, da se v številnih medijih, na družabnih omrežjih in drugod širijo polemike, ki presegajo mejo dostojnega govora, zgodba pa je dobila tudi politični prizvok,« so opozorili v ZPMS. »Če nam je res mar za otroke, prepustimo odločitve in dileme o namestitvi strokovnim krogom, nikakor pa ne ulici. Kajti ulica je tista, s katero je najlažje manipulirati,« menijo v ZPMS.


Ugotovitve izrednega nadzora socialne inšpekcije na CSD Velenje, po katerih v postopku odvzema dečkov in njihovi namestitvi v rejniško družino, ni bilo nepravilnosti, niso pomirile javnosti. Odvetnik starih staršev, Velimir Cugmas, ki je v torek na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poslal dopis, v katerem opozarja na nepravilnosti v postopku, odgovor pristojnih še čaka. »Odgovorili mu bomo v zakonskem roku,« so bili kratki na ministrstvu. Cugmas trdi, da je Otorepčeva že januarja, na prigovarjanje socialnih delavk pristojnega centra, vložila vlogo za rejništvo, ki je resorno ministrstvo ni ne zavrnilo ne odobrilo. Cugmas trdi, da je bilo temu tako zato, ker je center za socialno delo v Slovenj Gradcu kar sam odločil o zadevi, ne da bi jo odstopil ministrstvu.


»Tako si mi razlagamo zakon,« je povedal direktor slovenjgraškega centra za socialno delo Jurij Šumečnik.»Ker gre za konkreten primer, smo počakali do rešitve pristojnega centra za socialno delo. Ko je ta odločil, komu bo otroke dal, bi v primeru, če bi se odločili za Otorepčevo, njeno vlogo poslali na ministrstvo,« je rekel Šumečnik. Odvetnik Cugmas je pozval ministrico, naj babici Mariji Otorepec dovoli rejništvo nad svojimi vnuki in tako dovoljenje izda v sedmih dneh, sicer bo sprožil upravni spor.