Dva centa dražje pošiljanje pisma ali dopisnice

Pošta Slovenije bo 1. avgusta podražila nekatere svoje storitve.

Objavljeno
27. julij 2015 13.41
ace_posta
C. P., gospodarstvo: STA
C. P., gospodarstvo: STA

Maribor − Višje cene so nujne zaradi izgube, ki jo v Pošti Slovenije ustvarjajo z dostavo pisem, dopisnic in tiskovin. Kljub temu ostaja Pošta Slovenije pri teh storitvah še vedno najcenejša med evropskimi državami. Povišanje cen bo Pošti Slovenije omogočilo, da bo lahko še naprej zagotavljala visoko kakovost poštnih storitev.

Pred spremembo cen, še eno v zadnjih treh letih, so morali pridobiti soglasje Agencije za komunikacijska omrežja in storitev RS (AKOS). Ta je ugotovila, da so predlagane spremembe cen stroškovno utemeljene.

Pošiljanje tiskovin od pet centov dražje

Za pošiljanje standardnega pisma, težkega do 20 gramov, v notranjem prometu bo od 1. avgusta po novem treba plačati 0,36 evra, prej 0,34, za navadno pismo do 50 gramov in dopisnico 0,42 evra, prej 0,40, ter za navadno pismo do 100 gramov 0,47 evra, prej 0,46.

Pošiljanje tiskovine do 100 gramov bo stalo 0,30 evra, prej 0,25. S težo tiskovine se povečuje tudi poštnina. Največja podražitev je pri tiskovinah, težkih od enega do dveh kilogramov, kjer bo po novem treba plačati 4,36 evra, prej 3,02.

Poštne pošiljka dražje tudi v EU

Zaradi hitro padajočih količin klasičnih poštnih pošiljk in posledičnega naraščanja fiksnih stroškov na enoto so cene spremenili tudi drugi poštni operaterji. Povprečna cena pošiljanja standardnega pisma v državah EU se je tako v zadnjem letu povišala z 0,62 na 0,66 evra.

Najvišja cena pošiljanja pisma prve težnostne stopnje je 1,34 evra na Danskem, najnižja pa na Malti, 0,26 evra. Slovenija je bila doslej z 0,36 evra za prenos standardnega pisma na predzadnjem mestu za Romunijo.