Za albansko govoreče zaposlili prevajalko

Občina za eno leto zagotovila 15.000 evrov. Največ dela v šolah in zdravstvenih ustanovah.

sre, 14.03.2018, 06:00

Jesenice – V Velenju še zdaleč niso edini s težavami pri vključevanju tujcev v družbo, zaradi česar je župan Bojan Kontič pred dnevi pisal državnemu vrhu. Na Jesenicah se s premagovanjem jezikovnih ovir albansko govorečih prebivalcev ukvarjajo že nekaj let, zdaj pa so zaposlili še prevajalko za albanski jezik, ki bo pomagala predvsem v šolah in zdravstvenih ustanovah.

Na Ljudski univerzi Jesenice (LUJ) pravijo, da jih kljub številnim izkušnjam, ki so si jih pridobili, doslej ni nihče poklical za nasvet, s prevajalko, ki so jo zaposlili konec februarja, pa da bodo zagotovili institucionalno podporo albansko govorečim pri vključevanju v družbo. Pobuda je nastala na Centru za socialno delo (CSD) Jesenice že leta 2015 zaradi težav pri sporazumevanju albansko govorečih v zdravstvenih ustanovah, v šolah in drugih institucijah. Komunikacija je most za vključevanje v družbo, o tem pravi Maja Radinovič Hajdič, direktorica LUJ.

Pomoč učencem in njihovim staršem

Občina Jesenice je zagotovila 15.000 evrov in tako univerzi omogočila zaposlitev prevajalke Resnije Ređepi za eno leto. Analize učinkov njene zaposlitve napovedujejo čez pol leta. Anita Bregar, direktorica CSD Jesenice, je dejala, da so že leta 2015 zaznali veliko težavo v komuniciranju z albansko govorečimi prebivalci. »Noben drug tuj jezik, ki ga govorijo naši zaposleni, ni prišel v poštev pri komuniciranju z njimi. Tako so k nam prihajali s sosedi, otroci, ki so pomagali prevajati, vendar se je kasneje pokazalo, da je bil takšen način neprimeren. Tako smo leta 2015 pridobili prostovoljko, ki nam je pomagala pri prevajanju,« je povedala Bregarjeva, ki pravi, da so interes za prevajalko tedaj pokazali tudi v Splošni bolnišnici Jesenice (SBJ). Leto kasneje so ob podpori občine prek programa javnih del zaposlili prevajalko in z desetimi organizacijami (vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni dom, SBJ) sklenili protokol o sodelovanju.


Resnija Ređepi je edina na Gorenjskem, ki prevaja albansko govorečim. Foto: Blaž Račič/Delo

Največ dela je prevajalka imela v šolah. Osnovno šolo Prežihovega Voranca obiskuje okoli 600 učencev, pri čemer jih je ena tretjina tujcev, je dejala Jelka Kusterle, pomočnica ravnatelja. Zadnje leto se število učencev, ki so bili rojeni na Kosovu, spet povečuje in jih je zdaj 27. Ti učenci slovenskega jezika niso poznali, prav tako niso mogli staršev obveščati o izpolnjevanju šolskih obveznosti njihovih otrok. S pomočjo prevajalke so starši bolje spoznali razmere v šoli in zdaj bolj pazijo, da otroci redno prihajajo v šolo, hkrati so učenci postali bolj samozavestni in se lažje vključijo v okolje, ugotavlja sogovornica.

Težave na ginekološko-porod- niškem in otroškem oddelku

V bolnišnici so tujcem dolžni zagotoviti prevajalca, je dejala Sandra Jerebic iz Splošne bolnišnice Jesenice in dodala, da so največ potreb po prevajanju iz albanskega jezika imeli na ginekološko-porodniškem in otroškem oddelku. Brez tolmača je komunikacija nemogoča, kar povzroča težave pri ugotavljanju vzroka zdravstvenih težav pacienta in nadaljnji zdravstveni obravnavi, je pojasnila sogovornica. Pred tem so morali v takšnih primerih najeti uradnega prevajalca, zdaj si lahko pomagajo s prevajalko, ki dela na LUJ, kar jim je olajšalo delo.

Besim Bytyqi, lastnik in direktor gradbenega podjetja Beso B z Jesenic, je povedal, da od njegovih 17 zaposlenih delavcev večina vsaj osnovno govori slovensko in se lahko sporazumevajo. Če kateri od delavcev ne govori slovensko, gre z njim do stranke kdo od sodelavcev, ki govori slovensko, je povedal Bytyqi, ki pravi, da imajo največ težav pri sporazumevanju z okoljem starejše ženske, kjer govorijo le albansko.

Edina na Gorenjskem

Resnija Ređepi
v Sloveniji živi 17 let in je že spoznala slovenski jezik in kulturo, zdaj pa je edina na Gorenjskem, ki prevaja albansko govorečim. »Ljudje mi zaupajo, saj z njimi delam že od leta 2016,« je povedala. »Slovenska kultura se razlikuje od albanske, nepoznavanje jezika pa je velika težava za integracijo v družbo in okolje. Večina albansko govorečih želi ostati v Sloveniji,« je povedala.

Na CSD Jesenice so ob finančni podpori ministrstva za delo zasnovali nov projekt za vključevanje albansko govorečih žensk, ki so doma in niso prijavljene na zavodu za zaposlovanje, v tečaje slovenskega jezika. Pravijo, da s tem želijo povečati njihove kompetence za vstop na trg dela.

Prijavi sovražni govor