Za boj proti eboli je opreme dovolj, le izpopolniti jo je treba

 Bistveno je, da so ljudje seznanjeni, kako se virus širi. Ni razloga za paniko in prekomerne ukrepe.

Objavljeno
21. oktober 2014 20.37
TOPSHOTS-SPAIN-HEALTH-WAFRICA-EBOLA
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Na ministrstvu za zdravje mirijo javnost, da so pripravljeni na ebolo. Skrbno spremljajo dogajanje po svetu, nimajo pa podatka o tem, koliko zaščitnih oblačil imajo v Sloveniji posamezne zdravstvene ustanove, za primer, če bi osebje obravnavalo domnevno obolelega.

Podatkov ne zbirajo, saj morajo za ustrezno opremo poskrbeti posamezne zdravstvene institucije same. Nekatere so že, pri drugih pa zdaj poteka naročanje in dokupovanje. Pretekli teden smo namreč izvedeli, da ustreznih oblačil, tako imenovanih skafandrov, nepropustnih oblačil, pri nas še nimajo vsi zdravstveni domovi, niti jih nimajo na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ). Eden od epidemiologov nam je zaupal, da bi šel na teren v kavbojkah in zaščitni obleki iz starih zalog, še iz časa sarsa.

Varikina proti virusom

Alenka Kraigher
, predstojnica centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je pojasnila, da bi bila to za epidemiologa zadovoljiva oprema, ker se ne sreča z domnevno okuženim, pač pa le obravnava njegove kontakte. Opremo, ki obsega kombinezon s kapuco – vodoodbojen z varjenimi šivi in z manšetami in zaščitno masko z respiratorjem – imajo na infekcijski kliniki, kjer bi obravnavali domnevno obolele, in na mikrobiološkem inštitutu, kjer bi opravljali diagnostiko.

Ker je bilo ministrstvu očitano še, da v zvezi z epidemijo ni sprožilo koordiniranih aktivnosti ključnih akterjev, so zdaj sklenili, da se bodo ti sestajali enkrat tedensko. Poleg tega bo izvedena vaja za primer, da se v državi pojavi oboleli. Bistveno pa je, so včeraj poudarili na ministrstvu, da ljudje vedo, kako se virus širi. Priporočajo, da se izogibajo prizadetim deželam.

Franc Strle, vodja klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, pravi, da je epidemija odprla ogromno izzivov, povezanih s pravilno obravnavo bolnikov, zdravljenjem in preprečevanjem širjenja okužb. Z epidemiološkega vidika je pomembno, da se vse bolnike s sumom na ebolo obravnava po načelu »čim manj stikov«. Ta virus preživi na površinah, torej izven žive celice, do 90 minut, je pojasnila mikrobiologinja Tatjana Avšič Županc, ki za uničevanje vseh vrst virusov priporoča uporabo varikine.