Za cenejšo malico brez oddaje vloge

Poenostavitev postopkov: šole bodo upoštevale uvrstitev družine v posamezni dohodkovni razred.

Objavljeno
04. junij 2014 23.03
SLOVENIJA,LJBULJANA,10.1.2013.VRTEC HANSA CRISTIANA ANDERSENA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Starši bodo morali svoje šolarje le prijaviti na malico ali kosilo, šole pa bodo pri določitvi znižanja plačila upoštevale odločbe za otroški dodatek ali državno štipendijo.

Med številnimi spremembami socialne zakonodaje, ki bodo začele veljati z novim šolskim letom, je tudi poenostavitev postopkov za subvencijo šolske prehrane.

Odslej staršem poleti ne bo treba več posebej vlagati prošnje, temveč bodo šole upoštevale uvrstitev družine v posamezni dohodkovni razred: koliko manj jim bo treba plačati za učenčevo malico ali kosilo, bo torej odvisno od veljavne odločbe za otroški dodatek ali za državno štipendijo. Izjema so tisti starši, ki niso želeli uveljavljati nobene od teh pravic, saj bodo še vedno morali oddati poseben obrazec.

»Namen je, da ne obremenjujemo strank z vlaganjem vlog in da razbremenimo centre za socialno delo. Gre za poenostavitev sistema, hkrati pa uvajamo nov način izmenjave podatkov med ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Šola bo vpogledala v podatke, ki jih bo prvo ministrstvo posredovalo drugemu, po tem, ko se bo otrok prijavil na kosilo ali malico, in na podlagi tega določila odstotek subvencije,« je povedala Marjetka Kovšca iz direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Tistim, ki ne prejemajo otroškega dodatka ali državne štipendije, bo odločbo izdal center za socialno delo.

Septembra še nekaj novosti

Po novem bo učencem, ki živijo v rejniških družinah, poleg malice pripadala tudi pravica do brezplačnega kosila v šoli. Prav tako bodo do brezplačne malice upravičeni prosilci za azil in otroci, ki so nameščeni v zavode za vzgojo in izobraževanje za posebne potrebe ter obiskujejo šolo zunaj zavoda.

Ena od bistvenih sprememb socialne zakonodaje, ki bodo začele veljati 1. septembra, je, da bodo centri za socialno delo pri dodeljevanju denarne socialne pomoči, znižanem plačilu vrtca in drugih transferjih upoštevali bolj realni materialni položaj vlagatelja kot doslej. To konkretno pomeni, da ne bo merodajna samo zadnja dohodninska odločba, temveč tudi dejanske spremembe dohodka – na primer, če je nekdo lani prejemal plačo, zdaj pa je upokojen, se bo upošteval znesek pokojnine.

Kaj še ne šteje v dohodek

V dohodek družine ne bodo več šteli celotnega otroškega dodatka, ampak zmanjšanega za 22,80 evra na otroka na mesec, dodatki za enostarševsko družino in za otroke, ki niso vključeni v vrtec, se prav tako ne bodo upoštevali. Prav tako kot premoženje ne bo več veljal kredit, ki ga banke nakažejo na transakcijski račun posameznika, vendar le, kadar je namenjen gradnji ali nakupu stanovanja. Tudi dohodek od študentskega dela bodo poslej upoštevali manj in se pri tistih, ki bodo zaslužili približno sto evrov na mesec, niti ne bo štel.