Za Delmarjevo ribarnico največ ponudil Barmar

Jutri v Delmarju dražba 19 kombijev in furgonov. Stečajni upravitelj bi ribarnice in poslovno stavbo prodajal že prihodnje leto.

Objavljeno
11. december 2014 19.49
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – »Za najem Delmarjeve ribarnice v Kopru je največ ponudilo podjetje Barmar – 2111 evrov, in ne 3000, kot je govoril v javnosti,« je danes povedal stečajni upravitelj Delmarja Andrej Marinc in pojasnil, da bodo nove pogodbe poslali najemnikom po tem, ko bodo dobili soglasja na sodišču. »To se bo zgodilo še letos, saj morajo najemniki od 1. januarja poslovati po novih pogojih,« je zagotovil Marinc.

Poročali smo, da se je Radovan Minič, lastnik in direktor Barmara, pritoževal, da je bilo v postopku prve oddaje ribarnic (v začetku oktobra) preveč nejasnosti, saj je hotel za ribarnico v Kopru ponuditi trikrat več, kot je tedaj ponudila družba Marinblu (1000 evrov). Kljub vsem očitkom in pritožbam je koprsko sodišče ugotovilo, da je stečajni upravitelj ravnal primerno, in ni posegalo v njegove odločitve. Novembra je stečajni upravitelj objavil razpis tako, kot je napovedal, in do 1. decembra zbral ponudbe za štiri ribarnice (za novogoriško ni bilo zanimanja). Za domžalsko, sežansko in lucijsko bodo tudi v letu 2015 ostali isti najemniki po skoraj enakih cenah (od 500 do 1100 evrov), kot so jih dosegli za prve tri mesece, v koprski pa se bodo najemniki menjali. Tudi Marinblu je v tokratnem razpisu precej povišal ponudbo in bil precej blizu Barmaru, vendar je ponudil premalo, da bi ohranil ribarnico v najemu tudi v prihodnjem letu.

Oddajanje za največ eno leto

Andrej Marinc je povedal, da bodo Delmarjeve ribarnice oddali za največ enega leta, saj želijo že sredi prihodnjega leta začeti postopke prodaje teh ribarnic. Prepričan je, da bo koprsko ribarnico tudi najlažje unovčil, saj so se za njen najem zdaj potegovali štirje prodajalic rib.

Prav jutri bo v Delmarjevih prostorih v Izoli potekala javna dražba 19 vozil (od kombijev do manjših tovornjakov), za katere znaša skupna izklicna cena 133.159 evrov. Vozila bodo prodajali ločeno. Najnižje je ocenjeno vozilo ponujeno po 1875 evrov, najdražji pa je furgon za 14.100 evrov izklicne cene.

Doslej je stečajni upravitelj unovčil za več kot 100.000 evrov vrednosti zalog rib, unovčil je tudi nekaj Delmarjevih terjatev. Do 27. decembra pa je čas, ko bodo vsi upniki prijavili svoje terjatve do Delmarja. Osnovni seznam preizkušenih terjatev naj bi pripravil do konca januarja. Po prvih informacijah se zdi, da jih bo prijavilo kar več sto upnikov, zato bo trajalo več časa, da bodo prišli do končnega seznama preizkušenih terjatev. Po neuradnih informacijah naj bi jih bilo za več kot pet milijonov evrov. Zaradi stečaja je v Delmarju izgubilo delo 63 delavcev.